Au jurat sa fie alaturi de cetateni si sa... nu ia mita. 54 de tineri, care vor sa devina politisti, s-au inscris la centrul de pregatire pentru aplicarea legii, primul de acest fel in Moldova. Acolo, studentii au invatat cum sa foloseasca arma si sa prinda infractori. Astazi, viitorii politisti au depus juramantul.
Dupa ce au depus juramantul, tinerii au intonat imnul de stat si au defilat in fata oficialilor, dar si a celor apropiati, veniti sa-i sustina.
Printre ei este si Vlada, studenta la Institutul de Criminologie si Stiinte Penale din Chisinau. Timp de 2 saptamani, tanara a gustat din viata unui politist.
Vlada SEVERIN, STUDENTA: “Am fost in deplasare la Ungheni toti impreuna, am avut un regim al zilei, am vazut ce inseamna un regim adevarat pentru politistii adevarati.”
De mica se visa sa poarte uniforma de politist si spune ca stie cum sa capete increderea cetatenilor.
Vlada SEVERIN, STUDENTA: “Ca oamenii sa aiba incredere trebuie sa spunem nu coruptiei, sa lucram pentru cetatean , atunci cand se adreseaza cu o problema noi sa stim cum sa o rezolvam.”
Intr-un glas, tinerii au spus ca principala problema a sistemului de drept din Moldova este coruptia. Alexandru, student in anul 5 la Facultatea de Drept, a jurat ca nu va lua mita.
Alexandru SIMCOV, STUDENT: “Problema ceea ce este coruptia si daca scapam de aceasta deja vom fi nevoiti sa recapatam increderea cetatenilor.”
Plini de speranta ca fiicele si fii lor vor putea sa schimbe ceva, parintii au urmarit cu atentia ceremonia. Aceasta mama nu si-a putut tine lacrimile.
“Astazi feciorul meu intra in randurile politistilor din Republica Moldova si sunt foate mandra de asta, sunt bucuroasa de el si de mine ca am educat asa copil.”
Cursurile, la care s-au inscris tinerii, au fost implementate cu ajutorul Uniunii Europene si al Statelor Unite. Autorii trainingului spun ca viitorii politisti sunt pregatiti dupa cele mai inalte standarde.
Sergiu STARODUB, RESPONSABIL LA CENTRUL INTEGRAT DE PREGATIRE PENTRU APLICAREA LEGII: “Vom dezvolta acele competente care sunt necesare unui subofiter de politie, pentru a feace fata necestitatilor de serviciu, dezvoltam competentele de comunicare, pe pregatirea psihologica, pe gestionare de emotii, vom pune accent si pe partea tactica unde vor invata cum corect sa aplice arma si mijloacele speciale.”
Centrul Integrat de Pregatire pentru Aplicarea Legii este destinat tinerilor, care nu au mers la Academia de Politie, dar vor sa devina politisti. Acesta este un proiect pilot, la care s-au inscris 54 de studenti, care sunt pregatiti pentru diferite subdiviziuni ale Ministerului de Interne.