Sute de rezerviști ai armatei naționale au fost încorporați din nou în armată pentru o perioadă de antrenamente. Aceștia au pus viața cotidiană pe pauză și s-au mutat în corturi, pe poligon, unde au tras la țintă și au efectuat și alte exerciții. Unii spun că au făcut-o după o pauză de peste 30 de ani.
Contabili, ingineri, specialiști IT, secretari de stat sau analiști - toți au îmbracat uniforma militară, au luat arma în mână și au tras la țintă. Comenzile au fost scurte, iar reacțiile rapide.
Albert ODOLȚIOV, REZERVIST: „Ultima dată am tras din armă în 1991.
-Azi ce senzații aveți?
-Foarte plăcute, interesant, arma întotdeauna atrage bărbații adevărați.”
Un alt grup rezerviști înainta pe câmpul de luptă, în mișcări sincronizate.
Iar alții aveau grijă de camarazii lor „răniți”.
În același timp, sarcina rezerviștilor este și să se acomodeze rapid cu echipamentele noi din dotarea Armatei Naționale.
Pe Stelean Durciuc, contabil de profesie, l-am găsit la punctul de control, aici unde sunt concentrate toate sistemele de telecomunicații. Acesta a revenit în armată după mai mult de 30 de ani.
Stelean DURCIUC, REZERVIST: „Acum ce este în dotare, noi atunci nu am aplicat, erau alte tehnice.”
Tot aici l-am întâlnit și pe analistul Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care spune că benevol a schimbat costumul, pe uniforma militară.
Iulian GROZA, DIRECTORUL EXECUTIV IPRE: „Nu am fost la armată, nu am făcut catedra militară, m-am cerut pentru această experiență. Este o experiență utilă, foarte interesantă.
-Cum e să locuiți în cort și încă cu 20 de persoane?
-Diferit, dar e o experiență pe care trebuie să înțelegem că trebuie să o parcurgem.”
Camaradul lui Groza a fost secretarul de stat al ministerului Apărării, Ghenadie Cojocaru.
Ghenadie COJOCARU, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL APĂRĂRII: „Nu au fost mari dificultăți pentru că noi conștientizăm faptul că este de datoria fiecărui cetățean să fim pregătiți pentru a apăra patria, iar exercițiile rezerviștilor tocmai asta fac, actualizează cunoștințele, precum intrăm în contact și cu echipamentul nou, care vine să întărească capacitățile armatei noastre.”
Iar Anatolie Mircea a primit un rol cu mai multe responsabilități la aceste antrenamente, fiind comandat al unei companii. Mai bine de 10 ani a fost angajat al Armatei Naționale, iar aceste cinci zile au fost o... întoarcere în timp.
„Acest exercițiu poate vă face să vă reîntoarceți în armată?
Anatolie MIRCEA, REZERVIST: „Însăși soția spunea, o să pleci acolo și o să-ți amintești, poate vezi vei vrea să te întorci înapoi. Nu m-am decis încă. Din prima zi m-am reîntâlnit cu foarte mulți colegi și cei care îmi erau în subordine”
Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV: „Iar această zonă este ocupată de geniști. Mai exact, rezerviștii mai întâi au exersat cum să planteze o mină, după care cu ajutorul detectoarelor de metale le identifică, asta pentru ași exersa auzul, spun responsabilii.”
Ruslan CEBAN, REZERVIST: „Inamicul se deplasează în fața noastră, înseamnă că toată porțiunea această de iarbă se ridică spre inamic, se sapă groapa. Tot pământul care îl scoate îl punem în rucsac, se pune mina, se acoperă prin părți cu pământul, după toată iarba tăiată se pune deasupra.”
Exercițiile durează cinci zile, timp în care rezerviștii au același regim ca și militarii din armata națională.
Anatolie NOSATÎI, MINISTRUL APĂRĂRII: „Este o activitate de rutină. Toate armatele lumii pregătesc și mențin rezerva instruită. Aceasta dă posibilitate pentru a menține numărul de unități active.”
Exerciții cu rezerviștii sunt programate și săptămâna viitoare, dar și în luna noiembrie.