O familie din nordul țării dezvoltă o întreprindere producătoare de ouă, care, cu susținerea finanțărilor europene, reușește să cucerească piețele internaționale. România, Olanda, Africa și, mai nou, America sunt câteva destinații unde au ajuns ouăle moldovenești. Cu ajutorul investițiilor străine au reutilizat câteva hale și au construit o stație de biogaz. Certificarea companiei, modernizarea și tehnologizarea au fost vitale pentru a fi competitivi în afara țării. Au planuri multe, timp puțin de așteptat și știu că munca în echipă e cheia pentru succes și dezvoltarea afacerii.

”-Cine a apărut primul, oul sau găina?
-Cum zice nepotul meu, găina!”

Această întrebare încă își caută răspunsul final în familia Sârbu, care de peste 20 de ani construiește și dezvoltă o întreprindere producătoare de ouă în satul Târnova, Dodușeni.

„Cel mai bun ou e cel de la întreprindere, e proaspăt în fiecare zi.”

Tudor SÂRBU, FONDATOR COMPANIE: Ne-am dezvoltat atunci când cineva se temea să riște, dar noi ne porneam. Ca o pasăre să se dezvolte corect are nevoie de hrană calitativă, apă, aer și lumină.”

Teoria sună ușor, însă practica rămâne un proces continuu de muncă. Întreprinderea are azi peste 130 de mii de păsări. Parcursul lor începe în secția de creștere.

Tudor SÂRBU, FONDATORUL COMPANIEI:Îi primim de o zi, îi creștem până la 110 zile, îi vaccinăm, iar de aici îi transferăm în hala de găini adulte. Avem calculatoarele care dirijează umeditatea, gazele care se acumulează.”

In ultimii ani, investițiile europene au început să devină o componentă importantă în dezvoltarea afacerii și direcția pe care a luat-o, să exporte ouă pe piața internațională.

Roma SÂRBU, ADMINISTRATOR COMPANIE:Cu ajutorul EuforBuissiness, am obținut 15 procente grant din valoarea investiției. Investiția a presupus reutilarea halei, utilajul. Importat din Germania. Valoarea investiției a fost 300 de mii de euro.”

Tudor SÂRBU, FONDATOR COMPANIE:Primele zece mii de euro au fost grant de la BERD pentru proiectarea stației de biogaz, după am început a studia. Trebuie să corespunzi, să investești.”

Pe teritoriu se află cinci hale, ultima creată cu suportul ODA, ceea ce le-a permis ca 50 de mii de păsări să producă ouă pentru export.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: Anul trecut compania a reușit să construiască o hală nouă, cu o suprafața de peste 2000 de metri pătrați, accesând un program al ODA. Totodată au fost construite voliere mai spațioase poentru găini. De aici pornește produsul final, oul, care ajunge la linia de sortare și marcare.”

Tudor SÂRBU, FONDATOR COMPANIE: Poate fi folosită ca cușcă îmbunătățită și ca volieră. Unde sunt spațiile galbene, sunt cuibarele lor. Îi deschizi ușa, găina se poate plimba pe afară.”

Tudor SÂRBU, FONDATOR COMPANIE:„O hală ca să ajungi în UE e puțin, ca oul să ajungă proaspăt trebuie măcar două hale.16.57- Să nu fi fost ajutoarele din partea Guvernului, ODA, azi nu eram în UE.”

Utilajul performant și tehnologizarea le-au permis să-și crească productivitatea și să le ușureze munca celor peste 70 de angajați.

„Totul sortam cu mâna. Acum e mai ușor.

Din hală vin ouăle, trec pe la cântar, se cântăresc după fiecare categorie, iar mașina le sortează.”

Efortul zilnic nu a întârziat să fie răsplătit, iar asta pentru că ouăle de la Târnova ajung în România, Olanda și chiar Africa, iar itinerarul nu se oprește aici.

Tudor SÂRBU, FONDATORUL COMPANIEI:„Recent am avut cea mai bună înștiințare de când muncim, avem certificat cu dreptul de export în America.”

Potrivit fondatorului, calitatea produsului lor e asigurată de hrană păsărilor, care e cultivată pe terenul familiei de peste 1700 de hectare.

Tudor SÂRBU, FONDATOR COMPANIE: Noi absolut tot ce creștem, absolut tot prelucrăm.”

Tudor SÂRBU, FONDATOR COMPANIE: Avem ciclu închis de dezvoltare, adică tot ce producem, tot se prelucrează. Chiar și deșeurile animaliere, adică avem stație de biogaz.”

Iar paralel cu fabrica de ouă au pus pe roate și o afacere cu pui broiler, care, la fel, a beneficiat de investiții din partea Uniunii Europene.

Tudor SÂRBU, FONDATOR COMPANIE:Când merg ouăle nu merge carnea și invers.”

Veronica SÂRBU, FONDATOARE ÎNTREPRINDEREA DE PUI BROILER: Pentru asta s-a muncit foarte mult.05.04- Am câștigat un alt proiect prin ODA, noi avem șase hale de broiler, la cinci hale s-a făcut ventilarea, aerisirea prin horn, iar o hală a fost făcută de la zero. Proiectul a costat 175 de mii de euro.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.