Avem doctori buni, dar le lipsesc dispozitivele medicale moderne, pentru a ajunge la anumite performante. O spune un chirurg spaniol, renumit in sistemul medical din lume, care a venit in Moldova, pentru a-i invata pe specialistii nostri. Astazi, la un master class, a extirpat o tumoare din plamani, printr-o singura incizie. Ca sa vada noile tehnici, la interventie au venit si chirurgi din Romania.

Publicat:09.12.2019, 19:29

In una din salile de operatii de la Spitalul Republican, chirurgii nostri au devenit astazi elevi pentru cateva ore. Profesor le-a fost un chirurg spaniol, Diego Gonzalez Rivas, renumit in sistemul medical din lume, care sub privirile a zeci de doctori a explicat cum poate fi extirpata, printr-o singura incizie, o parte a plamanilor afectata de tumoare.

Sergiu UNGUREANU, SEFUL CATEDREI DE CHIRURGIE AL UNIVERSITATII DE MEDICINA “NICOLAE TESTEMITANU”: “Chirurgia minim invasiva printr-o incizie destul de micuta care ofera bolanvilor inalt confort post-operatorie.”

Desi putine, asemenea interventii au mai fost efectuate la noi. Chirurgul strain a impartasit din tehnicile sale pentru ca operatia sa fie realizata in mai putin timp. Astfel, si pacientii se pot recupera mai repede. 

Alexandru TOMA, MEDIC CHIRURG LA SPITALUL REPUBLICAN: “ O durere post-operatorie minimala. Pacientii in doua, trei zile se recupereaza si pot fi externati mult mai repede.”

Medicii de la noi sunt bine pregatiti, sustine chirurgul spaniol, doar ca le lipsesc dispozitive si aparate moderne, pentru a efectua interventii de inalta performanta.

Diego Gonzalez RIVAS, DOCTOR IN MEDICINA IN SPANIA: “Aveti nevoie de instrumente medicale specifice. Din nefericire, astazi, nu am avut toata tehnica necesara.”

Si daca in spitalele din capitala mai gasesti  dispozitive medicale, acestea lipsesc in institutiile medicale raionale. Doctorii nostri recunosc ca se confrunta cu aceasta problema ani in sir. 

Noutatea ca in Moldova se afla chirurgul spaniol a ajuns si in Romania, asa ca specialisti de peste Prut au venit ca sa invete din practicile acestuia.

Printre ei este si Tiberiu Lungueac, care sustine ca la Iasi, acolo unde munceste, asemenea interventii nu sunt efectuate deocamdata.

Pana acum, in Moldova, 6 persoane au fost operate dupa noua metoda. Pentru o singura operatie de acest fel sunt cheltuiti 65 de mii de lei.