Începând de mâine, avocații din Republica Moldova sunt în grevă generală. Se întâmplă după ce Parlamentul a votat modificări la Legea cu privire la avocatură. Avocații spun că nu au fost consultaţi înainte de aceste rectificări şi îi cer preşedintelui Maia Sandu să nu promulge legea. Unii experţi în domeniul justiţiei spun că aceste schimbări legislative ridică semne de întrebare privind transparenţa procesului decizional.
Uniunea Avocaților a anunțat că greva începe mâine și va fi menținută până pe 25 iulie. Pe durata acesteia, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistență juridică, iar absența de la activitățile profesionale va fi considerată justificată. Decizia vine după ce Parlamentul a votat în a doua lectură modificări la legea cu privire la avocatură. Modificările introduc în trei comisii interne ale Uniunii Avocaților – cele de licențiere, etică și disciplină, precum și de soluționare a contestațiilor – câte 2 sau 3 membri din afara profesiei, desemnați de Ministerul Justiției. Asta i-a nemulțumit pe avocați. Totodată, amendamentul prevede că un avocat nu poate fi membru în una din comisii mai mult de trei ani la rând. Argumentul autorităților este că astfel se va asigura rotația și nu se vor monopoliza funcțiile.
Într-un comunicat, reprezentanții Uniunii Avocaților scriu că…
„Prezența statului în organele de autoadministrare a profesiei libere cum este profesia de avocat, știrbește independența acestei profesii și slăbește Statul de Drept, iar interzicerea deținerii mandatelor succesive într-o anumită funcție în cadrul organelor de administrare a avocaturii, excluderea dreptului avocaților de a-și alege decanii de barou pentru două mandate consecutive, este o atentare serioasă la un drept constituțional.”
Președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu a scris că proiectul a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Și expertul watchdog, Alexandru Bot, crede că adoptarea acestor modificări la lege nu a fost transparentă.
Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG: „Îmi este greu să înțeleg care a fost necesitatea acestor modificări atât de urgent și netransparent. 00:38 Necesitatea unor consultări publice pe marginea unor asemenea modificări este vitală, altfel orice lege care este adoptată pe formula ”noi știm mai bine”, va fi într-un final una efemeră, deoarece odată supusă testului constituționalității are șanse mari să fie declarată neconstituțională.”
Am sunat astăzi autorul proiectului pentru un comentariu, însă deputatul Efimia Bandalac ne-a spus să revenim, iar ulterior nu a mai răspuns la apeluri. Într-o postare pe facebook, aceasta a scris că modificările nu intervin în niciun fel în dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia, nu intervin în activitatea de apărare și nu subordonează profesia.
EFIMIA BANDALAC, DEPUTAT PAS: „Membrii nu sunt funcționari publici, nu sunt politicieni și nu pot influența deciziile. Conform legii, cei trei membrii vor acționa în mod independent și nu pot primi indicații de la autoritatea care i-a desemnat. Mai mult, regulamentul care stabilește modul de desemnare va fi aprobat de Ministerul Justiției doar după consultarea Uniunii Avocaților, ceea ce garantează transparența și implicarea profesiei.”
Solicitarea avocaților este ca acest amendament să nu fie transmis pentru promulgare președintelui Republicii Moldova.
Astăzi Ministerul Justiției a anunțat că a inițiat o ședință comună cu avocați, autorități și reprezentanți ai Parlamentului. În urma discuțiilor, ministerul justiției a solicitat ca decizia privind greva generală să fie revizuită pentru că aceasta ar putea crea blocaje. Consultările pe seama acestor modificări vor continua.