Tiraspolul refuză ajutorul Moldovagaz și Energocom care au propus suport tehnic pentru a cumpăra gaze de pe piața europeană, după ce Rusia a sistat livrările, provocând o criză în regiune. Potrivit șefului interimar de la Moldovagaz, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au respins oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri mai mari. Vadim Ceban declară că Moldovagaz va continua discuțiile cu Tiraspolul.

Ultimul update: 04.01.2025, 19:05 Publicat:04.01.2025, 18:42

Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ:Ei motivează că totuși așteaptă ca să fie restabilite furnizările de gaze naturale de la Gazprom și ne recomandă ca noi să continuăm discuțiile cu Gazprom. Eu cred că ei trebuie să înțeleagă că dacă nu vor fi restabilite furnizările de la Gazprom, unica soluție este procurarea gazelor pe piețele bursiere, pentru care trebuie de plătit. Altă soluție nu există.”

Vadim Ceban susține că Moldovagaz va continua discuțiile cu Tiraspoltransgaz pe marginea acestui subiect.

Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ:Vom încerca să-i convingem ca să lucreze după regulile vieții pentru că ei nu au licență, ei nu pot furniza de sine stătător, în afară de Moldovagaz, și noi deja am rezolvat această problemă prin contractul de agenție.”

Expertul Watchdog, Andrei Curăraru, susține că speranța celor din regiunea transnistreană este că Rusia să-și schimbe decizia și să livreze totuși gaz gratuit în regiune.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: Este posibil ca acest refuz să fie legat și de linia narativă pe care o duce Tiraspolul că Republica Moldova și Ucraina ar fi organizat acest ”genocid”, cum îl numesc ei, împotriva populației din stânga Nistrului. Până la urmă capacitatea lor de a supraviețui se pare că este cu mult mai redusă decât era planificat anterior, rezervele de cărbune sunt suficiente pentru o lună și nu pentru 50 de zile, așa cum planifica anterior Tiraspolul.”

Andrei Curăraru susține că decizia Tiraspolului de a refuza ajutor din partea Moldovagaz și Energocom s-ar putea schimba în momentul în care rezervele de cărbune vor fi epuizate.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG:Sunt sigur că vor veni solicitări directe din partea Tiraspolului mai degrabă decât din partea Republicii Moldova. Este clar că mai este și factorul capacității financiare. Tiraspolul nu are bani să plătească prețuri reale pentru livrări de gaze, dar aici cred că există posibilități de negocieri, de acumulare a acestor bani din plățile utilizatorilor din regiune, în special de la firmele care au beneficiat mereu de tarife mult mai mici decât cele de pe piață.”

Acum două zile, companiile „Moldovagaz” și „Energocom” au anunțat că sunt dispuse să ajute „Tiraspoltransgaz” în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în actuala situație de criză. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.