Un barbat din Transnistria, care a reusit sa evadeze acum 4 ani din structurile paramilitare, a fost dat disparut dupa ce s-a reintors acasa. Familia spune ca el ar fi fost rapit de autoritatile din Transnistria.
Despre disparitia tanarului a fost anuntata asociatia Promo Lex, acum 2 zile, de catre prietenii si familia acestuia.
Potrivit Promo-LEX, Alexandru Rjavitin, ar fi fost rapit de militia din Tiraspol si este detinut in ”Izolatorul de detentie provizorie al militiei din Tiraspol”.
Promo-LEX aduce la cunostinta ca, Alexandru Rjavitin, fiind inrolat in structurile paramilitare din stanga Nistrului, in august 2015 a reusit sa evadeze, acuzand grave abuzuri si incalcari ale drepturilor sale. El a trecut inot raul Nistrul si a mers trei zile pe jos pana la Chisinau, in uniforma sa militara si in slapi, pentru ca nu a mai suportat umilintele si bataile la care era supus.
Pentru ca a evadat si a indraznit sa vorbeasca despre conditiile si tratamentul inuman la care a fost supus, administratia de facto de la Tiraspol i-a pornit ”dosar penal”. Alexandru Rjavitin a fost protagonistul unui amplu reportaj in care a explicat situatia tinerilor inrolati in asa numita armata transnistreana.
Aflandu-se la Chisinau, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistenta Asociatiei Promo-LEX, fiind ajutat sa-si confirme cetatenia Republicii Moldova.
Pe parcursul acestei perioade, el a evitat sa mearga la familia sa ramasa in Transnistria.
Potrivit Promo-LEX, Alexandru Rjavitin, ar fi avut nevoia sa isi viziteze familia sa din satul Pervomaisc.
Astfel, a disparut la data de 18 decembrie 2019, in jurul orei 20:00.
Promo-LEX a monitorizat situatia privind inrolarea fortata a tinerilor din stanga Nistrului in structurile paramilitare locale si aminteste despre faptul ca fenomenul poate fi calificat drept privare ilegala de libertate, manifestata prin detentie in unitatile paramilitare din estul Republicii Moldova.
Incepand cu anul 2007, asociatia a atras atentia, in repetate randuri, asupra fenomenului de inrolare fortata in structurile paramilitare ilegale, precum si asupra gravelor probleme, abuzuri si incalcari ale drepturilor fundamentale, cu care se confrunta majoritatea tinerilor inrolati fortat.
Efectuarea ”serviciului militar” in regiunea transnistreana este obligatorie, eschivarea de la inrolare fiind sanctionata cu amenda de cca 600 dolari sau cu pana la 2 ani de inchisoare.
Tinand cont de presupunerea ca Alexandru Rjavitin a fost rapit si ar putea fi supus unui tratament degradant si inuman, Promo-LEX solicita :
Biroului pentru Reintegrare si Avocatului Poporului (Ombudsman), sa intreprinda actiuni prompte de stabilire a locului detentiei lui Alexandru Rjavitin, precum si sa stabileasca motivele retinerii, starea detinutului si conditiile de detentie, precum si sa identifice in regim de urgenta posibilitati de a vizita locul de detentie pentru o intrevedere de documentare a cazului sau;
Prim-ministrului si Presedintelui Republicii Moldova, sa intreprinda actiuni prompte in vederea eliberarii imediate si neconditionate din detentie ilegala a lui Alexandru Rjavitin.
Procuraturii Generale sa investigheze situatia descrisa mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, dupa caz sa porneasca o cauza penala;
Misiunilor diplomatice sa monitorizeze situatia respectarii drepturilor lui Alexandru Rjavitin si sa sustina demersurile rudelor si ale avocatilor Asociatiei Promo-LEX.