Creșterile tarifelor de import a mărfurilor în SUA (în vigoare de la mijlocul lunii aprilie) ar împinge tariful mediu efectiv preconizat la importurile din statele din regiunile - unde activează Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)- de la 1,8% în 2024 la 10,5% (pe baza componenței comerţului din 2024), scrie mold-street.com.

Potrivit unei analize efectuate de BERD (care a luat în calcul tarifele de 25% pentru oțel, aluminiu și automobile și creșterile de 10% ale tarifelor generale), cel mai mare impact negativ direct al creșterilor tarifelor asupra PIB-ului statelor din regiune este estimat pentru Slovacia - circa 0,8% din PIB, urmată de lordania - cu 0,6%, Germania - 0,5% și Ungaria - cu 0,4%.

Tarifele pentru automobile reprezintă 83% din impactul general în Republica Slovacă și 41% în Ungaria. Aceste efecte s-ar putea propaga mai departe prin legăturile lanţului valoric global, inclusiv către economiile cu legături comerciale directe limitate cu SUA”, afirmă specialiştii BERD.

În opinia experţilor de la această bancă, efectele negative ar putea fi atenuate prin redirecționarea schimburilor comerciale ca urmare a modificărilor ratelor tarifare, prin care economiile care se confruntă cu rate tarifare relative mai mici decât concurenții lor de pe piața americană ar putea câştiga cote de piață.

În cazul Republicii Moldova, BERD constată că tarifele de import efective din SUA erau deja în 2024 mai mari decât în alte state din regiune. Ca de altfel, și pentru Azerbaidjan și Turcia.

În consecință, BERD estimează un impact minor de aproximativ 0,1% din PIB pentru Republica Moldova de la majorarea tarifelor vamale de către SUA. De notat că anul trecut peste 50% din exporturile moldovenești în SUA au fost vinuri și alte băuturi alcoolice.