Tiraspolul vrea să impună și mai multă cenzură în regiunea transnistreană. Liderii nerecunoscuți își propun să introducă o măsură, pe care o numesc lege, care le va permite să deconecteze arbitrar oamenii de la internet sau de la telefonie mobilă oricând își vor dori asta. Membrii Promo-Lex spun că Tiraspolul, sub pretextul protejării securității, încearcă de fapt să instituie o serie de măsuri represive, inspirate de altfel de la Federația Rusă. Responsabilii din cadrul biroului politici de reintegrare spun că au cerut explicații în legătură cu inițiativele abuzive.
Mihaela ȘERPI, ANALIST ÎN DOMENIUL DREPTURILOR OMULUI, PROMO-LEX: „Noua inițiativă a Tiraspolului, care țin să menționez că este aliniată la legislația din Federația Rusă, propune întreruperea serviciilor de comunicații, adică telefonie și internet pentru persoanele fizice, dar și juridice din regiunea transnistreană atunci când există suspiciuni de anumite riscuri de securitate la adresa regiunii transnistrene.”
Pentru asta, autoritățile autoproclamate și nerecunoscute din regiune nu vor avea nevoie de o decizie judecătorească, spune analistul Promo-Lex. Va fi suficientă doar o solicitare a unui funcționar din cadrul așa-numitelor structuri de securitate transnistrene.
Irina TABARANU, CO-FONDATOAREA PORTALULUI ZONA DE SECURITATE:„Această practică este ultima pârghie prin care regimul de la Tiraspol va putea să lipsească oamenii din regiunea transnistreană de informații, pentru că în ultimul timp tendința este evidentă, ca cei care locuiesc din stânga Nistrului să se informeze din internet. Înțeleg că ei nu pot controla tot conținutul care este public despre regiunea transnistreană.”
Experții de la PROMO-Lex atenționează că, prin această măsură, Tiraspolul încalcă dreptul la libera exprimare, dar și dreptul la acces la informație.
Mihaela ȘERPI, ANALIST ÎN DOMENIUL DREPTURILOR OMULUI, PROMO-LEX: „Ne îngrijorează faptul că această inițiativă este justificată prin prisma așa-numitelor amenințări la adresa securității regiunii, pentru că noi cunoaștem că adesea în viziunea regimului de la Tiraspol, sunt de fapt acțiuni perfect legale și legitime pe malul drept, dar și în orice societate democratică, cum ar fi organizarea protestelor pașnice sau publicarea unor postări critice pe rețelele de socializare.”
Într-o reacție pentru PRO TV, biroul politici de reintegrare anunță că a transmis o solicitare Tiraspolului de a renunța la aceste inițiative abuzive.
Mariana SARÎ, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: „Chișinăul a solicitat explicații în legătură cu noile inițiative abuzive și în măsură să încalce și mai grav drepturile fundamentale ale cetățenilor în regiune, precum și a cerut anularea acestora și abținerea de la punerea lor în practică.”
În același timp, autoritățile constituționale spun că vor monitoriza situația din regiunea transnistreană. Nu este clar însă cum ar putea interveni în cazul în care Tiraspolul nu va ține cont de solicitarea Chișinăului.