Blocul de locuit din Durlești, a cărui mansardă a luat foc vinerea trecută, nu trebuia să fie construit susține șeful Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică. Cazul a scos la iveală o serie de nereguli, începând de la obținerea autorizației pentru ridicarea clădirii, într-un loc interzis, până la recepționarea lucrărilor și pasarea responsabilități și demonstrează cât de putred și corupt este sistemul în domeniul construcțiilor și urbanism.
Incendiul izbucnit la mansarda blocului de locuit cu 9 etaje de pe strada Tudor Vlădimirescu din Durlești scoate la iveală problemele grave din domeniul urbanismului. Mansarda a fost construită ilegal, iar blocul ridicat cu multiple nereguli, dar să o luăm de la capăt. Epopeea clădirii a început în 2014, când proprietarul de atunci a solicitat un certificat de urbanism pentru construcția unui bloc cu 8 etaje. Atunci primăria Durlești a refuzat.
Mihai ENACHI, VICEPRIMARUL ORAȘULUI DURLEȘTI: „Am refuzat pe motiv că acolo sunt amplasate linii de înaltă tensiun.”
Dezvoltatorul a mers în instață și a primit câștig de cauză, iar primăria Durlești nu a contestat hotărârea. Astfel, autoritatea publică locală a fost obligată să emită actele permisive pentru construcție. Câțiva ani mai târziu, terenul a fost vândut, iar noul proprietar a cerut primăriei Durlești permisiunea de a construi un etaj în plus. Schema anterioară s-a repetat și astfel, din nou au fost emise acte permisive. Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică a inițiat o ancheta, așa că am mers azi acolo pentru a afla mai multe despre acest caz. Șeful INST ne-a spus că potrivit Planului Urbanistic General al orașului Durlești pe strada Tudor Vladimirescu, pot fi construite doar case individuale, cu maxim 2 etaje.
Ion MORARU, ȘEFUL INST: „Încălcarea a fost zona de protecție a liniei de înaltă tensiune, zona de protecție a liniei roșii a străzii unde clar e stipulat ce este posibil de construit. Se permite construcție cu regim mic de înălțime.”
Cu toate acestea blocul a fost ridicat iar în 2020, a fost dat în exploatare, însă la fel cu multiple nereguli, despre care șeful INST nu ne-a putut spune prea multe.
Ion MORARU, ȘEFUL INST: „În 2020, exact când a fost dat în exploatare acel bloc, însăși investitorul și-a primit lucrările?
-Corect, da.
-Au fost citate toate persoanele de răspundere, începând de la proiectant, verificator de proiecte, executanți în calitate de diriginți de șantier, responsabili tehnici, toți au dat explicații. Urmează să facem raport.”
Cei de la INST nu pot găsi deocamdata cartea tehnică a clădirii, un fel de pașaport al imobilului unde sunt indicate toate lucrările efectuate. Astfel, deocamdată nu este clar când a fost construită mansarda.
Ion MORARU, ȘEFUL INST: „În linii generale proiectul prevede fără mansardă, parter 9E cu cerdac. Când a fost construită mansarda, fie că intenționat din start a fost construită, deja urmează să examinăm sau ulterior locatarii de sine stătător au ocupat spațiul din cerdac. Încălcări sunt la toate etapele, inclusiv la exploatere.”
Potrivit lui Moraru dacă din start proiectanții ar fi ținut cont cont de normele din urbanism acest bloc nu trebuia să fie construit. Am identificat compania care a vândut apartamente în blocul de pe strada Tudor Vladimirescu, care a făcut și publicitate acestor apartamente. E vorba compania Imobil Mall, a cărui director este Ion Herța, care împreună cu Ilie Merineanu este și printre fondatori. Herța ne-a spus la telefon că nu cunoaște cine a construit clădirea.
Ion HERȚA, DIRECTORUL COMPANIEI IMOBIL MALL: „Au fost doar făcute vânzări de compania noastră, dar acum sunt noi propirietari, la această companie, în momentul construcției au fost alți proprietari la această firmă, acum un an s-a schimbat administratorul.
- Cunoașteți ce companie?
- Nu cunoaștem.”
Am încercat să vorbim și cu Ilie Merineanu, însă acesta nu ne-a răspuns. Deocamdată întrebarile cine se face vinovat de incident, construcția cu nereguli a blocului, dar și mansardei neautorizate rămân fără răspuns. Iar modul în care autoritățile vor investiga acest caz va arătă cât de determinate sunt pentru a lupta cu ilegalitățile și corupția.