Buletinele romanesti ale moldovenilor cu dubla cetatenie nu pot fi anulate de vamesii romani odata cu trecerea frontierei. Acest raspuns a fost oferit redactiei noastre de catre Directia generala pentru Evidenta Persoanelor, din cadrul MAI Romania, in urma unor informatii aparute in spatiul public in acest sens. Responsabilii mentioneaza ca functionarii de la vama nu pot lua astfel de decizii. In schimb, acestia pot ridica cartile de identitate anulate deja in urma depistarii unor nereguli de catre organele de evidenta a populatiei din Romania.
Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor, Ministerul Afacerilor Interne al Romaniei: "Va facem cunoscut faptul ca nu au fost retinute carti de identitate in vederea anularii, ci au fost retinute carti de identitate anulate."
Intr-un raspuns oferit redactiei noastre, seful Directiei generale pentru Evidenta Persoanelor din cadrul MAI Romania, Catalin Giulescu, a scris ca nicio carte de identitate nu a fost ridicata la vama pentru ca aceasta sa fie ulterior anulata. In mesaj este precizat ca pot fi ridicate doar acele buletine care au fost anulate anterior.
Un jurist de la noi ne-a explicat cum la modul practic se intampla asta.
Gicu BLOSENCO, AVOCAT ASOCIAT: "Le este retrasa cartea de identitate sau buletinul de catre politia de frontiera romana. Ridicarea cartii de identitate are loc dupa anulare, nu in vederea anularii. Decizia privind anularea se ia de catre organele de evidenta a populatiei din Romania. Nu de catre politistul de frontiera care sta la frontiera."
In acelasi raspuns, seful directiei pentru evidenta persoanelor mentioneaza ca buletinele romanesti pot fi anulate in cazul in care se constata ca la anumite adrese si-au stabilit domiciliul si peste 1000 de persoane. Lucru care contravine legii.
Gicu BLOSENCO, AVOCAT ASOCIAT: "In mod normal ar trebui sa fie citati la domiciliul declarat de persoane in privinta carora a fost inceputa procedura de anulare a inregistrarii. Dar avand in vedere ca multe dintre persoanele acestea nu sunt acolo ca sa ridice scrisorile respectiv afla doar la frontiera."
Autoritatile romane mentioneaza totusi ca in lege nu este stipulata o perioada anumita in care cetateanul roman, care detine cartea de identitate, trebuie sa se afle la adresa indicata.
Gicu BLOSENCO, AVOCAT ASOCIAT: "Nu exista o durata minima in care posesorul buletinului de identitate trebuie sa fie stabilit la acel domiciliu declarat. Este un sir de factori care determina faptul daca este intr-adevar sau nu domiciliata acolo."
Insa, in cazul unei verificari, persoanele vizate trebuie sa demonstreze politiei romane legatura juridica pe care o au cu acel "domiciliu".
Gicu BLOSENCO, AVOCAT ASOCIAT:"Deoarece domiciliul este un element esential in cartea de identitate romaneasca, odata cu anularea inscrierii din registrul national de evidenta a populatiei privind domiciliul persoanei, se anuleaza automat si cartea de identitate."
Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “Totusi, moldovenii cu dubla cetatenie, carora le-a fost anulat buletinul romanesc, pot sa-l redobandeasca, respectand insa legea din tara vecina. Si anume, cea aprobata in februarie anul trecut, cand senatorii romani au modificat legea cu privire la domiciliu si a fost introdus un articol care prevede limitarea numarului de persoane care pot trai la aceeasi adresa.”
Mai exact, romanii nu vor mai putea inregistra in casele lor mai mult de 10 persoane, daca acestea nu sunt rude. Anterior, legea permitea acest lucru. In felul acesta autoritatile din Romania au decis sa stopeze fenomenul prin care romanii inregistrau fictiv in propriile case chiar si cateva mii de persoane, majoritatea moldoveni, care aveau nevoie sa declare un domiciliu la perfectarea buletinului de identitate romanesc.