I se mai spune capitala sudului, iar cei care locuiesc acolo afirmă că în ultimii zece ani s-au schimbat multe, datorită atragerii investițiilor din partea Uniunii Europene. Sistem de apeduct și canalizare, o stație de epurare, străzi reparate, sistem video de supraveghere pentru siguranța locuitorilor sau parcuri renovate - sunt câteva din transformările prin care a trecut orașul Cahul. Suportul din partea UE a oferit curaj pentru cei care aveau visuri și își doreau să deschidă afaceri, astăzi creând locuri de muncă și menținând acasă mai multe familii.  

E mare, rotund și puternic. E tot el, soarele, doar că de această dată strălucește în sudul țarii, aici unde dezvoltarea crește, cu suportul Uniunii Europene.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL ORAȘULUI CAHUL: „Astăzi Cahulul cu siguranța este localitatea cu cele mai mari investiții pe cap de locuitor, pe țară.”

Vasile DINCA, ADMINISTRATOR ASOCIAȚIE COMUNITARĂ: „Foarte mult s-a dezvoltat, cineva care a venit aici în 2015 nu ar mai recunoaște orașul.
- Nu ar fi putut face fără fonduri europene.”

Mariana MUNTEANU, LOCUITOARE A ORAȘULUI CAHUL: „Noi poate multe nu cunoaștem, dar prin aceste programe putem îmbunătăți lucrurile.”

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL ORAȘULUI CAHUL: „E foarte important să ne încurajăm reciproc, sa încercam să ne ajutam unii pe alții, pentru că o resursă care poate e de prisos, pentru cineva e oxigen.”

Acest oraș s-a schimbat la față, datorită implicării autorităților locale, care au reușit sa atragă finanțare externă. Inițial au fost bifate nevoile cele mai stringente.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL ORAȘULUI CAHUL: „Cel mai mare proiect care se implimentează astăzi în Cahul, e despre apa și canalizare. Grant din partea guvernului Germaniei și a Uniunii Europene. Practic peste 40 de milioane de euro din partea guvernului Germaniei și 13 milioane din partea UE. Și construcția unei stații de epurare noi.”

Potrivit primarului, la anul rețelele noi de apeduct vor fi gata, iar obiectivele la acest subiect - finalizate. Trecem la un alt capitol și intrăm în lumea socială.

Vasilisa, LOCUITOARE A ORAȘULUI CAHUL: „Și reparație, renovari se fac și la grădinița, și la școli, spitale. Ceea ce au pornit să continue, iată chiar și strada asta, aici nu a mers nici microbuz, erau gropi. Acum e de-o plăcere.”

În cadrul programului EU4Moldova Regiuni Cheie, în ultimii patru ani, la Cahul au fost lansate diferite proiecte, printre care, renovarea scuarului „Nicolae Botgros”, a instituțiilor de învățământ, străzile au fost iluminate, o piața regională a început a fi construită, iar parcul Grigore Vieru a fost renovat.

Ion LEȘANU, LOCUITOR AL ORAȘULUI CAHUL: „Parcul era dezastruos, aleile, amenajarea, foarte mult s-a schimbat.
- Să fie bine pentru oameni, pentru binele locuitorilor.”

„Erau tufișuri, copaci haotici.
- Acum e curat și e foarte frumos.”

„Ce era zece ani în urma și ce e acum e o mare diferența.”

„Și sunt diferite activități, avem hora în fiecare duminică.”

Totodată, orașul a devenit mai sigur, datorită unor dispozitive de monitorizare video a străzilor.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL ORAȘULUI CAHUL: „Sunt transmise imaginile la Inspectoratul de Poliție, să aibă acces la cele mai importante intersecții, puncte cheie din oraș.”

Un lucru e clar și aici, oamenii fac locul, mai ales cei care au idei și care vor să miște lucrurile din loc.

În cadrul aceluiași proiect au fost finanțate mai multe afaceri mici și mijlocii, dar cel mai important s-au împlinit visuri.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL ORAȘULUI CAHUL: „Începând de la 10 mii pana la 30 de mii de euro. Avem foarte multe exemple de familii, care datorită acestor afaceri au rămas acasă. În momentul în care dacă reușești sa menții o familie aici, cu viziune, motivație, impactul este major.”

O frizerie, o pizzerie, o croitorie, afaceri în industria mobilei sau în sectorul agricol, dar și antreprenoriat social, în cadrul asociatiei Obstești Pro-Lumina, inființată acum mai bine de 20 de ani – toate cu suportul financiar al UE.

Vasile DINCA, ADMINISTRATOR ASOCIAȚIE COMUNITARĂ: „Noi am făcut un proiect de antreprenoriat social care include prânzuri oferite contracost, celor care comandă la noi și cărora le place mâncarea și cu banii obtinuți oferim mâncare celor nevoiași.”

În cadrul proiectul EU4MOldova, asociația a obținut 25 de mii de euro și a cumpărat cuptoare, mese de gătit, aragaz, dar mai ales și-a lărgit serviciile pentru a oferi susținere celor care au nevoie.

Vasile DINCA, ADMINISTRATOR ASOCIAȚIE COMUNITARĂ: „Avem îngrijire la domiciliu, persoane care nu pot fi incluse în serviciul de asistență socială.
- Avem și un club de copii, mai avem și un club pentru adolescenți, dar și lecții pentru vârsta a treia.”

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL ORAȘULUI CAHUL: Uneori astfel de proiecte mici care, poate e greu de măsurat impactul lor, dar ca buget deși e mai mic, impactul e mare pentru oameni. Sunt motivaționali pentru alții, daca ei au resit înseamnă ca putem și noi.”

Potrivit primarului, la Cahul trăiesc în jur de 40 de mii de locuitori, pentru care orice apus e cu siguranța un nou început.