Caldurile seaca raurile din tara. Nivelul Nistrului a scazut cu circa 40 la suta, iar al raului Prut cu aproape 30. Si pentru ca ploi nu se prevad, autoritatile indeamna oamenii sa consume rational apa. Responsabilii de la Apa Canal spun ca statia de pompare de la Vadul lui Voda functioneaza in regim normal si deocamdata nu exista riscul sa ramanem fara apa la robinet.

Publicat:12.07.2022, 21:09

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “De la inceputul verii, nivelul apei in raul Nistru a scazut cu cateva zeci de centimetri. Aici, la statia de pompare a apei nivelul este de 8 metri si 60 de cm, iar instalatia functioneaza deocamdata normal. Daca nivelul scade sub 8 metri, atunci pomparea apei din raul Nistru poate fi sistata.”

Pentru a preveni o asemenea situatie, in preajma statiei de pompare a fost construit un baraj subacvatic.

Alexei GHITAN, SEFUL DEPARTAMENTULUI APA SI CANALIZARE, VADUL LUI VODA: “Anul trecut a fost construit un baraj subacvatic mai jos de statie la o cota ca sa mentina nivelul stabil al Nistrului in fata statiei. Este ca o solutie de a asigura o activitate stabila a statiei. Nivelul in fata statiei sa fie mai ridicat.”

Cel mai scazut nivel al apei inregistrat la statia de pompare a fost de 8 metri si 10 centimetri, dar nici atunci pompele nu au fost oprite, spun responsabilii de la Apa-Canal.

Alexei GHITAN, SEFUL DEPARTAMENTULUI APA SI CANALIZARE, VADUL LUI VODA: “Noi monitorizam la fiecare ora nivelul, monitorizam calitatea apei, Sconsumatorii nu sunt afectati, dar o rugaminte la consumatori sa consume apa rational.”

Acelasi apel vine si din partea meteorologilor, care au emis ieri cod portocaliu de seceta hidrologica, valabil pana pe 19 iulie.

Oxana CLOCICO, SEFUL DIRECTIEI PROGNOZE HIDROLOGICE A SHT: “In raurile Republicii Moldova se va mentine scurgerea scazuta a apei, cu exceptia afluentilor din stanga raului Nistru, si va constitui in raul Nistru 40-45% - cod galben, raul Prut 20-30% cod portocaliu si in raurile mici 10-25%. Din cauza ca precipitatii nu au fost in cursul superior al raului Nistru si Prut nivelul apei a scazut.”

Pentru maine sunt prognozate ploi slabe in nordul tarii, iar in urmatoarele zile vremea va fi caniculara. Maximele vor oscila intre 27 si 36 de grade.