Traficantii obtin sute de milioane de euro in fiecare an din trecerea frauduloasa a frontierelor Europei, iar romanii au si ei de suferit.

De luni, intr-o noua campanie a Stirilor PRO TV Bucuresti, va prezentam cum actioneaza filierele internationale ale traficului de migranti, un fenomen care ia proportii pe continent.

Veti afla de la Rares Nastase cum functioneaza retelele, traseul transfugilor si, cel mai important - care este legatura cu Romania, pentru ca sunt multi romani partasi sau victime, in acest fenomen.

Intre Franta si Romania exista multe legaturi, insa cele doua state au de cativa ani inca doua puncte comune: Romania se afla pe o harta internationala a migratiei ilegale, iar Franta este una dintre destinatiile unde vor sa ajunga migrantii care tranziteaza si tara noastra.

La francezi i-am gasit pe unii dintre transfugii care au trecut clandestin si prin Romania, la un moment dat.

Romania devine un punct tot mai fierbinte, de mare interes pentru migrantii din Orientul Mijlociu care se indreapta spre Vestul Europei, insa o a doua legatura ar fi ca tara noastra are in Franta o uriasa comunitate de soferi.

Un sfert dintre soferii de TIR din UE sunt romani

Sunt romani si reprezinta aproape un sfert din numarul conducatorilor auto care circula pe soselele Europei.

Franta este una dintre tarile Uniunii cu cel mai mare trafic auto de marfuri. Cu aproape 12.000 de kilometri de autostrada, este a treia din Europa si a opta din lume in clasamentul retelelor rutiere.

Este traversata anual de peste 460 de milioane de camioane de marfa, adica nu mai putin de 359 de miliarde de tone de produse, transportate in tiruri conduse de numerosi romani.

Autoritatile franceze par depasite de situatie, iar statul a devenit un paradis al migrantilor care vor sa ajunga in Marea Britanie.

In ultimii 5 ani, practic camioanele nu cara doar marfa, iar retelele rutiere sunt dublate de alte retele, ilegale dar foarte profitabile.

In 2021, bataliile de la Dunkirk si Calais sunt sub forma atacurilor permanente la camioanele de marfa.

Un sofer roman, pe un camion cu numar de Suceava, a fost batut cand incerca sa ii indeparteze pe musafirii nepoftiti, langa camion. Scena are loc noaptea, aproape de intrarea in portul Calais.

Tirurile atacate de migranti sunt un flagel care se extinde tot mai mult in Franta. Multi dintre acesti soferi romani ajung victime – sunt batuti, taiati si urmariti de migrantii care vor cu orice chip sa ajunga din Franta, mai departe, pana in Marea Britanie.

Migrantii incearca sa ajunga in Marea Britanie

Spera ca la englezi, care nici nu mai sunt in Uniune, vor primi mai usor azil si se vor integra. Toti soferii au aflat pe pielea lor ca daca incearca sa ii opreasca pe migranti atunci cand le invadeaza remorcile isi risca, la propriu, viata.

Leonard este din Republica Moldova, dar s-a stabilit de mai multi ani la Iasi si lucreaza pentru o companie romaneasca din oras. E trimis saptamanal sa faca traseul dintre Franta si Marea Britanie, pe la Calais.

Nu are degete la maini de cate ori i s-au urcat migrantii, prin parcarile publice sau private de la francezi, chiar daca a oprit doar in locuri considerate, teoretic, sigure, nu pe marginea drumului.

Pe unii i-a depistat la timp, insa cu unii dintre transfugi a ajuns, fara sa stie ca ii are ascunsi prin incarcatura, pana la vama franco-britanica, acolo unde i-au gasit politistii de frontiera.

Leonard a filmat situatiile prin care a trecut si a explicat care sunt riscurile pentru soferi, la traversarea prin porturile Calais si Dunkirk.

Isi aminteste de un moment cu adevarat dramatic, cand a fost la un pas sa fie ucis de unul dintre migrantii carora nu le-a permis sa urce in camionul sau.

Leonard ne arata de cate ori a fost taiata prelata camionului de migrantii care vor sa citeasca, pe marfa, etichetele care arata destinatia marfii. Daca e oras britanic, e prilej sa urce. Si le este chiar usor, dupa cum ne explica soferul.

La inceputul acestui an, un tanar sofer, roman, a fost ucis in spatele TIR-ului, intr-o parcare publica, la cateva sute de kilometri de Paris. Leonard spune ca a gresit pentru ca s-ar fi certat, noaptea, cu cei care incercau sa urce clandestin.

Migrantii stiu ca soferii nu se pot apara

Fiecare sofer e pe cont propriu si solutii sunt putin atunci cand exista un astfel de incident.

Daca isi fac dreptate, sunt cercetati, pentru ca sunt invocate drepturile omului, si nimeni nu are voie sa bata un migrant, chiar daca acesta vrea sa urce, nepoftit, in camion.

Si toti transfugii stiu ca, legal, niciun sofer nu ii va agresa, de aceea se incumeta sa urce din mers in masinile de mare tonaj.

Leonard lucreaza de 6 ani pe camion, in comunitate. Pentru el si alte zeci de mii de soferi romani, batalia migrantilor pentru a ajunge in Anglia e un calvar, la fiecare trecere prin Canalul Manecii.

Ruta Calais - Dover este una foarte folosita de traficantii de imigranti ilegali. Pentru soferii romani este un slalom continuu, printre situatii la limita si atacuri violente, dar si ocazia de a-si risca libertatea, pentru cei care accepta sa fie cooptati in retelele traficantilor de transfugi.

Sursa: