În plin sezon de recoltare a cerealelor, salvatorii IGSU desfășoară o acțiune de informare a muncitorilor din domeniul agricol, despre cum să prevină incendiile de vegetație. Astfel, agricultorii sunt îndemnați să își testeze tehnic utilajele agricole, iar după recoltare, să delimiteze lanul printr-o fâșie de protecție, care împiedică răspândirea focului. Totodată, fumatul pe câmp sau incendierea resturilor vegetale sunt strict interzise, spun pompierii.

„- Bună ziua, spor la muncă! Suntem de la IGSU. Domnule Ion, vă suntem recunoscători pentru munca pe care o faceți, dar, ca procesul de recoltare să fie fără alte procese de urgență, inclusiv incendii, vrem să vă aducem la cunoștință măsurile de prevenție.”

Ion Borș este un agricultor din comuna Băcioi, care administrează un câmp agricol de 34 de hectare de orz. Astăzi, a fost zi de seceriș, așa că agricultorul a avut o zi cu spor.

Pentru a-și proteja lanul, dar și utilajele agricole de incendii de vegetație, bărbatul spune că respectă cu strictețe câteva reguli de securitate.

Ion BORȘ, AGRICULTOR DIN BĂCIOI: „Am asigurat cu minimul necesar de care am nevoie: remorca cu apă, combina este dotată cu două stingătoare și avem o rezervă de apă în combină, dar și tractorul pentru a face fâșia de protecție, ca să nu vină focul din altă parte.”

În perioada secerișului, salvatorii IGSU au desfășurat la nivel național o acțiune de informare și prevenire a incendiilor de vegetație, îndemnând agricultorii să respecte regulile de securitate.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Una dintre cele mai eficiente metode de protejare a câmpurilor agricole împotriva incendiilor este crearea unei fâșii de protecție. Aceasta constă în aratul unei porțiuni de teren cu lățimea de 4 metri, astfel încât câmpul să fie delimitat de un drum, o cale ferată sau fâșii forestiere.”

Vasile GAȘPAR, ȘEFUL SECȚIEI PREVENIREA INCENDIILOR, IGSU: „Suprafețele care depășesc o suprafață mai mare vor fi delimitate, în fâșii de 30 ha. Totodată, vor fi asigurate surse de stingere a incendiilor, precum rezervoare de apă, stingătoare, plapume și altele, care ar putea combate sau acționa în cazul producerii incendiului.”

În cazul în care flăcările se răspândesc până la venirea pompierilor, agricultorii pot stinge focul cu apa din rezervor.

Pavel HÎNCU, MUNCITOR AGRICOL DIN BĂCIOI: „După cum vedeți, se amestecă resturile cereale cu pământul. Acest lucru nu permite focului să se extindă. Apoi, din urmă vine tractorul cu apă și stinge totul.”

Potrivit IGSU, de la începutul sezonului de seceriș din acest an, au fost înregistrate 19 cazuri de ardere a lanurilor de culturi cerealiere, pe o suprafață de aproape 115 hectare, majoritatea fiind din sudul țării.

Vasile GAȘPAR, ȘEFUL SECȚIEI PREVENIREA INCENDIILOR, IGSU: „14 dintre acestea s-au produs ca urmare a incendierii poligoanelor de deșeuri, cu răspândirea flăcărilor asupra suprafețelor cu vegetație uscată, cu o răspândire ulterioară asupra culturilor cerealiere.”

Totodată, pentru prevenirea incendiilor de vegetație, salvatorii IGSU recomandă oamenilor să fie prudenți cu focul, dar și cu fumatul în spațiile deschise.