Cancerul la san poate fi tratat, daca este diagnosticat la timp. Este mesajul campaniei  nationale lansata azi de Institutul Oncologic si Ministerul Sanatatii. Astfel pana in decembrie doritorii pot beneficia de consultatii medicale gratuite ale glandelor mamare. Conform statisticilor in tara noastra zilnici cate 4 femei afla au cancer mamar.

Publicat:18.10.2023, 18:45

Simona CHILARU, CHIRURG MAMOLOG-ONCOLOG, INSTITUTUL ONCOLOGIC:  „Tindem sa sensibilizam si sa instruim femeile sa efectueze lunar autoexaminarea glandelor mamare o formatiune la nivelul glandelor mamare, schimbarea formei si a volumului, aparitia unor formatiuni la nivelul axilelor, schimbarea pielei, a auoreolei, eliminari din mameloane.”

Acestea sunt semnele care indica ca ceva nu este in regula si ca trebuie sa ne adresam la medicul mamolog. In cadrul campaniei medicii vor efectua examinarea clinica obligatorie a glandelor mamare si vor oferi consultatii despre cum putem sa ne autoexaminam sanii. Controalele sunt gratuite, in cadrul a 4 centre regionale.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  „Toti cei care vor sa faca un examen medical al glandelor mamare o pot face aici, la Centrul Republican de Diagnosticare Medicala, din Chisinau sau in alte 3 centre regionale, aflate la Balti, Ungheni sau Causeni.”

Aurelia Botnar a invins cancerul la san, deoarece l-a depistat la timp, dupa ce s-a autoexaminat acasa. Astazi ea a venit sa sustina campania si sa incurajeze femeile ca sa mearga la control.

Aurelia BOTNAR, PACIENTA CARE A INVINS CANCERUL LA SAN:  „Am observat nodulul in san, care m-a pus pe ganduri si imediat m-am adresat la medic. Am facut tot tratamentul care mi s-a indicat si am iesit cu succes.”

Simona CHILARU, CHIRURG MAMOLOG-ONCOLOG, INSTITUTUL ONCOLOGIC:  „In cadrul Programului national de control al cancerului, promovam depistarea precoce. Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat.”

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer care se intalneste in randul femeilor si are unul dintre cele mai mari niveluri de morbiditate, dupa cancerul pulmonar si cel colorectal. In tara noastra, statisticile arata ca in fiecare zi 4 moldovence afla ca au cancer mamar.

Angela PARASCHIV, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII:  „In republica Moldova, in fiecare an se inregiseaza aproape o mie de cazuri de cancer al glandelor mamare. Actualmente, la evidenta sunt aproape 10.000 de femei.”

Campania de depistare precoce a cancerului mamar se va desfasura pana in luna decembrie, fiind organizata de Institutul Oncologic, in colaborare cu Ministerul Sanatatii. In cazul in care vor fi depistate patologii, pacientii vor fi directionati spre un control la medicul oncolog. Cancerul mamar poate afecta atat femeile cat si barbatii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.