Functia de guvernator sau bascan al Gagauziei a fost creata in 1994, in baza Legii privind statutul juridic al regiunii. Persoana care castiga alegerile este confirmata in functia de membru al Guvernului Republicii Moldova printr-un decret al presedintelui. Bascanul poate emite hotarari si dispozitii, care intra in vigoare in aceeasi zi cand sunt semnate, dar, totodata, promulga legile adoptate de Adunarea Populara din Gagauzia, un fel de Parlament regional.

Potrivit legii privind statutul juridic special al Gagauziei, in vigoare din 1994, bascanul este persoana oficiala suprema a regiunii, careia i se subordoneaza toate autoritatile publice ale Autonomiei. Un bascan ales poate detine doar doua mandate consecutiv, spune legea. Guvernatorul Gagauziei poate emite hotarari si dispozitii care sunt executorii pe tot teritoriul regiunii si intra in vigoare la data publicarii. La fel, bascanul semneaza legile regionale adoptate de Adunarea Populara a Gagauziei in termen de 10 zile sau le poate restitui, daca nu este de acord. Tot la propunerea bascanului, legislativul local aproba Comitetul Executiv, care se ocupa de executarea si respectarea Constitutiei si a legilor Republicii Moldova in subiectele ce vizeaza interesele Gagauziei, elaboreaza programe de dezvoltare in diferite sfere, elaboreaza bugetul si asigura executarea acestuia. Cu alte cuvinte, Comitetul Executiv este un fel de Guvern regional, cu atributii mai restranse, in fruntea caruia este bascanul.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV:„In aceasta cladire este administratia Autonomiei Gagauze. Toate cele trei puteri din regiune, bascanul, comitetul executiv si Adunarea populara, care este organul legislativ, isi au sediul aici, in centrul orasului Comrat. In acest loc se iau cele mai importante decizii, care ulterior, potrivit legii, sunt transmise pentru informare autoritatilor de la Chisinau.”

Asadar, toate deciziile sunt monitorizate de autoritatile centrale. In cazul in care unele acte normative adoptate de autoritatile din regiune contravin legislatiei care reglementeaza statul regiunii, Curtea Constitutionala le poate declara nule. Gagauzia este o unitate administrativ teritoriala autonoma cu statut special, care, fiind o forma de autodeterminare a gagauzilor, este parte componenta a Republicii Moldova. In componenta Autonomiei Gagauze intra trei raioane, cu localitati in care gagauzii constituie mai mult de 50 de procente din populatie. Limbile oficiale ale Gagauziei sunt  - romana, gagauza si rusa.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.