In anul 2020, Pastele ortodox pica pe 19 aprilie, in vreme ce Pastele catolic pica pe 12 aprilie.
Data la care crestinii sarbatoresc Pastele tine de doua fenomene naturale: echinoctiul de primavara si luna plina.
Biserica Ortodoxa foloseste calendarul iulian, pe stil vechi, iar cea Catolica, calendarul gregorian.
Postul Sfintelor Pasti in acest an va fi perioada 2 martie-18 aprilie. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare, care dureaza 40 de zile, la care se adauga si saptamana patimilor.
Lasatul secului de carne pentru Postul Mare al Pastelui 2020
Duminica, 23 februarie 2020, este lasatul secului de carne. Sintagma „lasatul secului”, este inteleasa ca fiind sinonima cu uscat, de post, fara grasime. In zonele rurale, inainte de intrarea in Postul Pastelui, se obisnuia sa se organizeze petreceri, localnicii mancand pe saturate din bucatele, de care nu se mai puteau atinge in post.
In saptamana lasatului sec de carne, intre 23 februarie si 29 februarie, nu se fac nici nunti.
Lasatul secului de branza pentru Postul Mare al Pastelui 2020
La o saptamana dupa, pe 1 martie, este si lasatul secului de lactate, astfel, ca in postul Pastelui nu se consuma lactate. Mai mult, se spune ca nu este bine sa se faca petreceri, fapte rele sau sa vorbesti de rau o persoana. Nici pestele, untdelemnul, fumatul si alcoolul nu sunt permise.
De asemenea, in Saptamana Mare se mananca doar seara, paine si se bea apa si in Vinerea Mare se tine post negru.
Pe parcursul acestei perioade sunt doar dezlegari la peste, de Bunavestire, de pe 25 martie si in Duminica Floriilor, pe 12 aprilie de ortodocsi si de catolici pe 5 aprilie.
De ce se postea in trecut
In trecut, motivul principal al postirii era pregatirea catehumenilor, persoana adulte pregatite sa fie botezate de Pasti si sa intre in biserica. In zilele noastre, Postul Pastelui sau Postul Mare a devenit firesc, fiind o perioada de pregatire spirituala pentru crestinii care sarbatoresc Invierea Domnului.