Postul Pastelui este considerat cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Afla cat tine Postul Pastelui in 2020, ce se mananca in post, cand e dezlegare la peste.

Publicat:19.02.2020, 15:29

Cand incepe Postul Pastelui in 2020 si cat tine

Postul Pastelui sau Postul Mare incepe in acest an luni, 2 martie. Pastele ortodox va fi sarbatorit de credinciosi pe 19 aprilie. Postul Catolic incepe pe 24 februarie, iar Pastele Catolic este sarbatorit pe 12 aprilie.

Ce nu ai voie sa faci in Postul Pastelui

Postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Nunti si botezuri in Postul Pastelui 2020

Pe toata perioada Postului Pastelui, incepand de luni, 2 martie si pana pe 18 aprilie, nu se fac nunti si botezuri. In afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunti in zilele Praznicelor imparatesti si nici in ajunul acestora, in saptamana lasatului sec de carne (3 – 9 martie), in Saptamana Luminata (29 aprilie – 5 mai) In Postul Pastelui nu se canta si nu se danseaza. Potrivit randuielilor bisericesti, aceasta perioada de post aminteste de suferintele lui Hristos pe cruce. Astfel in aceasta perioada pentrecerile sunt considerate nepotrivite. Se spune ca de la postul propriu-zis pot fi scutiti copiii, femeile gravide, lauzele si bolnavii, insa asta nu inseamna ca se pot lipsi de postul spiritual si de rugaciuni.

Conform traditiei stabilite cu timpul in Biserica, in cursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile (luni si marti din saptamana prima) se recomanda, pentru cei ce pot sa tina, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare pana spre seara, cand se poate manca putina paine si bea apa; la fel in primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vinerea si sambata) din Saptamana Patimilor.

Cand se mananca peste in Postul Pastelui

2020 Miercuri se ajuneaza pana seara (odinioara pana dupa savarsirea Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite), cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn. In tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana (luni-vineri inclusiv) se mananca uscat o singura data pe zi (seara), iar sambata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin. La praznicul Buneivestiri (25 martie) si in Duminica Floriilor se dezleaga si la peste (cand insa Bunavestire cade in primele patru zile din Saptamana Patimilor, se dezleaga numai la untdelemn si vin, iar cand cade in vinerea sau sambata acestei saptamani, se dezleaga numai la vin)”, spune parintele Prof. Dr. Ene Braniste, citat de crestinortodox.ro

Retete pentru Postul Pastelui 2020

Fie ca tii post sau nu, poti incerca o multitudine de retete delicioase care te vor face sa uiti ca te afli in plin Post, intr-o perioada in care trebuie sa renunti la multe dintre alimentele care iti fac cu ochiul. Poti gati mancaruri savuroase, de la supe si paste, la legume si deserturi. Se prepara repede si sunt delicioase. Pentru mai multe, iata cateva retete de post.

Sursa: