Peste o săptămână în Republica Moldova va începe recensământul populației și al locuințelor, fiind al treilea din istoria țării. Până în iulie vor fi colectate date privind numărul populației, al locuințelor, starea economică a oamenilor, condițiile de trai și altele. Aceste informații sunt foarte importante pentru elaborarea strategiilor, politicilor și proiectelor de dezvoltare a localităților, susțin responsabilii de la Biroul Național de Statistică.

Publicat:30.03.2024, 16:03

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Recensământul este o activitate de amploare națională, o activitate de excepție care se realizează o dată în zece ani.”

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV:  „Pregătirile pentru recensământ sunt în toi deja de mai bine de jumătate de an. Acest exercițiu este important pentru orice țară, inclusiv pentru Republica Moldova, deoarece ne pune la dispoziție date demografice, sociale și economice esențiale necesare pentru dezvoltarea țării, sporirea nivelului de trai și a calității vieții oamenilor.”

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Datele aceastea sunt foarte importante pentru elaborarea strategiilor, politicilor, proiectelor de dezvoltare a infrastructurii satelor, aceste date vor fi disponibile nu doar la nivel de țară, vor fi disponibile la nivel de localitate.”

Spre deosebire de anul 2014, atunci când a avut loc ultimul recensământ la care datele au fost colectate în 2 săptămâni, de această dată  perioada este mai extinsă, fiind vorba de 3 luni.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Anume pentru a oferi posibilitatea și populației de a fi cuprinsă în totalitate, ținând cont și de faptul că acum populația este mai mobilă decât în trecut. Anume în aceste 3 luni va fi posibil de cuprins fiecare persoană și fiecare casă în această colectare de date importante pentru țară.”

Bugetul estimativ pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor este de circa 329 milioane de lei, bani prevăzuți în bugetul de stat. De asemenea, Biroul Național de Statistică beneficiază de suport din partea Uniunii Europene, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și parteneri de dezvoltare. Responsabilii îndeamnă oamenii să fie deschiși pentru a primi în casele lor recensorii.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:  „Este în primul rând una act civic. Recensământul oferă o fotografie a societății la data de referință a recensământului. Deci, nu este doar o obligație, dar un drept al nostru al tuturor locuitorilor țării să ne regăsim în această fotografie a societății. De aceea, am încuraja persoanele să fie deschise pentru a transmite informația, care este cuprinsă în chestionarele de recensământ.”

Este de menționat că recensământul se va desfășura doar pe partea dreaptă a Nistrului, deoarece autoritățile de la Tiraspol au anunțat că nu vor permite efectuarea acestuia în regiunea transnistreană. Nici macar în localitatea Corjova și altele din raionul Dubăsari, aflate în Zona de Securitate.

Tiraspolul a calificat inițiativa drept una provocatoare, anunță, responsabilii de la Biroul pentru Reintegrare. Datele preliminare ale recensământului vor fi prezentate la sfârșitul acestui an, iar cele finale vor fi gata la sfarșitul anului viitor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.