Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, mentioneaza ca in cadrul intalnirii Dmitri Kozak au discutat referitor la stabilirea pretului la gaz.

Publicat:25.10.2021, 13:27

Andrei SPINU, VICEPRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Discutiile au fost referitor la stabilirea pretului in baza formulei de front Manf-index ceea ce avem pentru luna octombrie si o potentiala reducere de 25% in anumite conditii. Acest pret se stabileste la finalul fiecarei luni."

Andrei Spinu a fost la Moscova saptamana trecuta, acesta s-a intalnit cu Dmitri Kozak, sef-adjunct al administratiei presedintelui Federatiei Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, si Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.

Pe 22 octombrie, in Republica Moldova a fost decretata stare de urgenta in sectorul energetic pentru o perioada de 30 de zile. Se intampla pentru ca Gazprom nu a livrat volumele de gaz necesare si promise, iar presiunea in sistemul de alimentare a scazut sub limita. Starea de urgenta permite Guvernului sa aloce bani din bugetul de stat astfel incat compania Energocom sa poata cumpara gaz din alte surse. Despre criza energetica si negocierile cu Gazprom va discuta luni la emisiunea In PROfunzime Lorena Bogza cu premierul, Natalia Gavrilita.