Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță care sunt bazele de date care vor fi verificate înainte ca să se stabilească ce compensație se atribuie consumatorilor înregistrați pe platforma compensatii.gov.md
Potrivit ministerului Muncii, sistemul a fost conectat la 11 baze de date din sectorul public, ceea ce permite obținerea de informații detaliate și actualizate despre fiecare gospodărie, incluzând veniturile declarate, proprietăți, pensii și alte date relevante.
Astfel, pentru o evaluare corectă și completă, sunt analizate următoarele surse de date:
Serviciul Fiscal de Stat: veniturile salariale dar și peste 20 de tipuri de venituri anuale, cum ar fi: cele din locațiune, venitul realizat de persoanele fizice, plăți de tip royalty, și altele. Scopul este de a compara veniturile declarate de solicitant cu datele cunoscute de stat. Dacă există divergențe, se va lua în calcul venitul mai mare.
Cadastrul Bunurilor Imobile: analizăm cotele și valoarea proprietăților deținute de fiecare membru al gospodăriei înrtegistrate.
Casa Națională de Asigurări Sociale: pensii și indemnizații pentru copii, pentru a valida venitul și a favoriza familiile cu copii mici.
Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și a Capacității de Muncă: statutul de persoană cu dizabilitate severă, favorizând astfel solicitanții aflați în această situație.
Agenția Servicii Publice: verificarea statutului de minor, a IDNP-ului, a nașterilor și deceselor, precum și a adresei, pentru validarea și actualizarea datelor.
Poliția de Frontieră: pentru a clarifica prezența în țară a membrilor din familie care s-au înregistrat în programul de compensații.
Furnizorii de Energie: Numărul locului de consum al fiecărei gospodării și dacă gospodăria este debranșată.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: Statutul de șomer, persoanele oficial înregistrate ca șomeri fiind favorizate la calcularea compensației.
Universitățile: Statutul de student pentru a sprijini studenții cu venituri mici la calcularea compensației.
Instituțiile bancare: Valoarea creditelor ipotecare pentru a favoriza gospodăriile cu credite până la un anumit plafon.
Agenția de Guvernare Electronică/Mpay: Cardul social și conturile bancare, pentru a facilita transferul compensațiilor către beneficiari.

În acest sezon, valoarea compensațiilor va fi stabilită pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora (persoană cu dizabilitate severă, copil, pensionar, student cu frecvența la zi, șomer), tipul sursei principale de încălzire a locuinței etc. Astfel, gospodăriile cu venituri reduse vor beneficia de o compensație mai mare.
Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe data de 28. Cererile depuse după această dată vor beneficia de compensații începând cu luna următoare.
Toți cetățenii care vor beneficia de compensații la energie vor primi banii pe cardul bancar, pe cardul social sau vor putea ridica compensația la poștă, în locul recalculărilor din facturi. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de deputați, în prima lectură.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.