Platiti regeste pentru a tacea in Parlament. Este povestea a 11 deputati, care nu au scos niciun cuvant in aceasta legislatura. Informatia apare intr-un raport efectuat de un programator din tara, care a analizat toate stenogramele de la sedinte si a ajuns la aceasta concluzie. Este vorba despre 8 socialisti, un actual si un ex-democrat, dar si fugarul Ilan Sor. In timp ce unii spun ca au fost prea ocupati sa lupte cu regimul lui Vlad Plahotniuc si nu au avut timp de discursuri, altii fie au refuzat sa-si explice tacerea, fie nu au fost de gasit.
Deputata socialista Ala Dolinta a devenit celebra in luna octombrie anul trecut, cand a mancat ciorba in direct in timpul sedintei online a comisiei juridice din Parlament.
“-Dolinta!
-Impotriva?
-Ala Alexeevna, pofta mare, dar noi mai avem 5-10 minute, va rog…
-Scuze, scuze.
-Ala Alexeevna, stingeti macar camera, poate… Multumesc.”
De-a lungul mandatului sau deputata socialista a luat … apa in gura, iar pana la incidentul cu ciorba nu era cunoscuta in spatiul public. Am incercat sa aflam astazi de la ea de ce a tacut, insa nu am reusit.
Ala DOLINTA, EX-DEPUTATA SOCIALISTA:“-Da?!
-Doamna Dolinta, buna seara!
-Da, buna seara!
-Va deranjeaza Tatiana Nastas, sunt reporter la postul de televiziune Pro Tv Chisinau...”
Dolinta nu este singura reprezentanta a PSRM care s-a facut remarcata prin tacere, conform studiului realizat de programatorul Constantin Copaceanu, un moldovean. Victor Bologan, Alexandru Jalnaci, Irina Lozovan, Gheorghii Para, Chiril Tatarli, Grigorii Uzun si Alexandru Nesterovschi nu au spus o vorba in timpul sedintelor plenare. Cel din urma are si o explicatie.
Alexandru NESTEROVSCHI, EX-DEPUTAT SOCIALIST:“-Au fost doi ani dificili, am luptat cu Plahotniuc, dupa care Maia Sandu a devenit Plahotniuc in fusta si din pacate a fost greu sa vin cu careva proiecte de lege.”
Nu am reusit sa aflam mai multe explicatii de la ceilalti socialisti. Responsabila de comunicare a Partidului nu a raspuns la telefon.
Nu figureaza in stenogramele legislativului nici deputatul PD, Radu Rebeja, care a tacut la toate sedintele parlamentului. In schimb, a fost destul de vocal la manifestatiile pe care le-a organizat la Federatia Moldoveneasca de Fotbal, cand a cerut sa fie admis la concursul pentru sefia institutiei. Nu a mai fost la fel de vorbaret cand am incercat sa-l intrebam despre tacerea sa din legislative.
Radu REBEJA, EX-DEPUTAT DEMOCRAT:“-Mie acum nu mi-i comod sa vorbesc. O seara frumoasa.
-Da cand pot sa revin ca sa…?”
A asistat in tacere la sedintele plenare si deputatul democrat, devenit ulterior independent, Valdimir Andronachi. Acesta nu ne-a raspuns astazi la telefon. Iar cel mai cunoscut deputat, vocea caruia nu s-a auzit niciodata in legislativ este fugarul Ilan Sor, care nu a participat practic la nicio sedinta plenara. Totusi el nu a ramas in umbra, asemeni colegilor sai si a tinut discursuri politice pe skype.
Celebrul ecran pe care a tot aparut Sor de-a lungul mandatului a ajuns si in cladirea parlamentului, nu si in sala de sedinte, asa ca si acesta a inregistrat zero minute pe stenogramele sedintelor. Cei 11 deputati au fost platiti insa pentru linistea lor. In medie, un deputat a primit 18 mii de lei pe luna. Asta inseamna ca toti 11 au ridicat in acest rastimp 253 de mii de euro.
Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV:“Pe 28 aprilie, ce-a de-a zecea legislatura a Republicii Moldova a fost dizolvata, iar cei 11 alesi ai poporului enumerati nu si-au dus pana la capat mandatele. Dupa ce au tacut in Parlament 2 ani si aproape 3 luni, unii dintre ei au luat decizia sa candideze pentru un nou mandat. De tacere sau nu, asta urmeaza sa aflam in noul legislativ. Alegerile au loc pe 11 iulie, cand deputatii tacuti vor afla daca linistea lor a fost apreciata de moldoveni si ii vor reprezenta sau nu pentru urmatorii 4 ani. Tatiana Nastas, Pro Tv.”