Fermierii au ajuns astazi in fata Guvernului, dupa ce ieri au venit cu tractoarele pana la periferia capitalei. Agricultorii au cerut sa discute cu Dorin Recean, insa au fost anuntati ca acesta este plecat in teritoriu. Fermierii insista pe impunerea unui moratoriu la credite si compensarea partiala a pierderilor, si ameninta ca vor intra cu tehnica agricola in oras, daca nu vor fi ascultati.

Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”: „Am venit in fata la Guvern si vrem sa inmanam un proiect de decizie care pentru noi ar fi foarte binevenit. Este vorba de acele cerinte pe care le cunoste toata lumea, cu moratoriu, cu compensarea partiala a pierderilor din diferenta de preturi si formarea acelui grup de lucru la propunerea ministrului.”

Agricultorii sustin ca timpul ii preseaza, asa ca masurile trebuie luate urgent. In acest sens au pregatit un proiect si cer sa fie aprobat de catre Comisia pentru Situatii Exceptionale.

Sergiu STEFANCO, AGRICULTOR: „Moratoriul, in primul rand, salveaza agricultorii care deja sunt executati, platile la hectar trebuie sa fie pana la 1 februarie pentru a incepe anul viitor, pentru ca bancile nu crediteaza si tranzitul deja de mult trebuia oprit pentru a da posibilitate sa mai vindem, cei care mai au ceva in depozite, sa vindem la un pret cat de cat rezonabil.”

Totusi premierul nu a iesit sa discute cu agricultorii, purtatorul sau de cuvant mentionand ca este plecat intr-o vizita de lucru la Calarasi.

Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”: „Urmatorul pas este ca noi sa ne deplasam in centrul Chisinaului, noi avem rezervata PMAN pentru amplasarea tehnicii agricole care tot va fi in continuare o actiune de protest in miscare. Avem permisiunea sa petrecem asa masuri cateva zile si pot fi modificari pe parcurs. Speram sa se finalizeze toata treaba asta cu cat mai repede, cu atat mai bine, dar nu depinde de noi. Depinde de autoritati.”

Sergiu STEFANCO, AGRICULTOR: „Noi discutiile le avem de doi ani si iata de doi ani nu s-a facut absolut nimic. Deci, daca prim-ministrul nu o sa ia masuri si nu o sa aprobe toate cele trei revendicari, urmeaza sa ajungem cu tehnica aici in Piata. Protestul nu o sa fie pasnic, protestul nu o sa fie asa cum o fost, am venit, am pus tehnica si sta ca la expozitie. Expozitie nu o sa fie.”

Ieri agricultorii din mai multe raioane din tara au pornit in coloane spre Chisinau pentru a protesta fata de lipsa de raspuns la solicitarile pe care le-au inaintat autoritatilor. Acestia au parcat tractoarele la intrarile din oras, iar la un moment dat au organizat si o actiune de protest blocand soseaua Hancesti. Ministrul agriculturii a declarat ca nu e posibil sa se impuna acum un moratoriu si ca se va crea un grup de lucru care va analiza situatia fermierilor afectati. 

Agricultorii vorbesc inca din primavara despre problemele financiare pe care le au pe fondul razboiuui din Ucraina, cerand in repetate randul ca Guvernul sa vina cu masuri de sprijin. Dupa protestul din vara, cand fermerii la fel au venit cu tractoarele in Piata Marii Adnunari Nationale, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru a acorda compensatii celor afectati de criza de anul trecut pentru culturile de grau, orz si rapita. Atunci insa, fermierii spuneau ca e nevoie de compensatii si pentru porumb, dar si floarea soarelui, iar reprezentantii executivului anuntau ca s-au adresat la partenerii externi pentru mai mult sprijin financiar al sectorului agricol.