Guvernul Republicii Moldova pune la dispoziția cetățenilor o nouă oportunitate importantă de finanțare pentru modernizarea locuințelor individuale. Casa Verde – un produs de finanțare care oferă granturi pentru lucrări de eficiență energetică – a fost lansat astăzi la nivel național.

Potrivit Guvernului, Casa Verde este parte a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), finanțat din bugetul de stat. 

Produsul de finanțare are ca obiectiv facilitarea accesului populației la resurse financiare pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică în locuințe. 

„O mare parte din locuințele din Moldova sunt construite fără a ține cont de standardele de eficiență energetică, astfel o mare parte din energie pur și simplu se irosește. În premieră, statul investește în eficiența energetică a clădirilor rezidențiale, pentru a reduce consumul și, respectiv, facturile”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

Produsul Casa Verde beneficiază de sprijin financiar și tehnic din partea partenerilor internaționali.

„Sustenabilitatea energetică este una dintre prioritățile cheie ale sprijinului acordat Moldovei de către Uniunea Europeană.  Prin Casa Verde, familiile cu copii minori din Moldova vor avea acces egal la soluții eficiente și se va promova o schimbare reală în modul în care se consuma energia în gospodării”, a afirmat Solomon Ioannou, Reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Casa Verde oferă beneficiarilor finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de lei pentru o gamă variată de lucrări menite să crească eficiența energetică a locuințelor. Aceasta include izolarea termică a pereților exteriori, acoperișului și podelelor, contribuind la reducerea pierderilor de căldură și la menținerea unui confort termic optim.

De asemenea, programul sprijină modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, inclusiv instalarea de centrale termice eficiente și sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, pentru a asigura un consum redus de energie și un aer interior sănătos.

În plus, pentru familiile sau proprietarii care au deja implementat măsuri de eficiență energetică, produsul de finanțare acoperă și instalarea altor echipamente performante sau de valorificare a surselor regenerabile de energie, printre care se numără și panourile solare cu baterii de stocare.

„Acesta este un instrument cu totul nou pentru Moldova, rezultat al unui efort constant și al colaborării strânse cu parteneri internaționali de dezvoltare. Inițiativa oferă o soluție practică și accesibilă pentru reducerea facturilor la energie pentru populației și stimulează adoptarea pe scară largă a tehnologiilor moderne de eficiență energetică”, a declarat Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.

„Locuințele eficiente din punct de vedere energetic reduc consumul de energie, scad costurile și contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cetățenii Republicii Moldova. Prin programul Casa Verde, am sprijinit dezvoltarea unei platforme digitale care asigură acces transparent și echitabil la programul de finanțare al guvernului pentru toți.”, a menționat Verena Zell, șefa Cooperării pentru Dezvoltare cu Moldova, Ambasada Germaniei la Chișinău.

Beneficiarii vor depune dosarele online, prin intermediul platformei feerm.md, unde vor putea accesa informații utile, identifica furnizori autorizați și urmări evoluția etapelor de finanțare. 

Întregul proces va fi monitorizat pas cu pas de către specialiștii CNED, iar plata grantului va fi efectuată doar după recepția finală a lucrărilor.