Plita electrica, masina de spalat, uscatorul de rufe sau chiar si placa de par contribuie la sumele uriase din factura, fiind printre cei mai mari consumatori de energie electrica. Expertii vin cu sfaturi pentru a putea economisi cu pana la 30 la suta, in contextul in care tariful la curentul electric s-a majorat cu peste 50 la suta.

Pe langa facturile uriase la gazele naturale, moldovenii urmeaza sa primeasca facturi mari si pentru curentul electric. Cei mai mari consumatori de energie sunt aparatele electrocasnice pe care le gasim la bucatarie.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:  “Cel mai mult ne incarca factura plita electrica, platim mai mult de 200 de lei daca o folosim cel putin o ora in fiecare zi. Consuma mult si frigiderul. Si asta pentru ca  il tinem mereu in priza. Astfel, adunam la factura lunara inca circa 150 de lei. Folosit o data la doua zile, cuptorul electric ne scoate din buzunar inca 120 de lei. Pentru ca folosim hota o ora pe zi, platim inca circa 60 de lei. Tot atat ne costa o data la doua zile sa folosim masina de spalat vasele.”

Mari consumatori de energie electrica gasim si in baie. Masina de spalat rufe, dar si uscatorul de haine, impreuna, adauga la factura, inca circa 240 de lei daca le folosim o data pe zi. In sufragerie este televizorul, iar daca il privim patru ore pe zi, platim lunar circa 60 de lei.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:  “Iluminatul, intr-o locuinta de circa 70 de metri patrati, ne costa cel mult 100 de lei, in cazul in care in casa sunt folosite becuri led de circa 25 de wati.”

La final, cand tragem linie, ajungem la peste 200 de kw consumati lunar, care, la tariful actual, ne costa circa o mie de lei. Este cu aproape 400 de lei mai mult fata de cat a achitat o familie luna trecuta, pentru acelasi consum. 

Asadar, depasim cu mult pragul de 75 de kwh (pe ecran) care va fi compensat de autoritati. Chiar si asa, nu toti cetatenii vor primi ajutor in factura pentru lumina, ci doar cei inclusi in primele doua categorii de vulnerabilitate.

Marcel SPATARI, MINISTRUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE:  “Cei mai vulnerabili vor plati un tarif de 3,3 lei pentru un kwh, iar a doua categorie de vulnerabilitate – de 3,7 lei pe kwh. Diferenta fiind compensata in factura asa cum se intampla si cu gazele naturale si cu energia termica.”

Expertii de la Agentia pentru Eficienta Energetica spun cum am putea sa economisim in factura cu pana la 30 la suta.

Irina TERIGRADEAN, SEF ADJUNCT, DIRECTIE AEE:  “Pentru a reduce consumul de energie electrica in aceasta perioada, ar trebui sa folosim prelungitoarele, in cazul in care avem mai multe aparate electrice, care pot fi conectate la un prelungitor si atunci cand le deconectam, deconectam doar prelungitorul. S-a demonstrat ca chiar si atunci cand telefonul este incarcat sau laptopul, sau alte aparate electrocasnice, ele la fel consuma energie electrica, daca stau in priza.”

Si autoritatile incearca sa convinga oamenii sa economiseasca.

Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:  “Fiecare dintre noi poate stinge un bec. Milioane de oameni inseamna milioane de becuri stinse. Te rog si pe tine sa te alaturi la efortul national de economisire, sa stingi luminile, sa scoti din priza aparatele pe care nu le folosesti, mai ales intre orele 7 si 11 seara.”

Potrivit specialistilor, de la inceputul anului, moldovenii au consumat cu 15 la suta mai putina energie electrica fata de aceeasi perioada a anului trecut.