Pentru ei sarbatoare e atunci cand isi vad pacientii vindecati. Vorbim despre medicii din prima linie care, de cand a inceput pandemia, nu mai stiu nici de weekend, nici de sarbatori. Unii vin la munca si atunci cand in program e scris ca au zi libera. Recunosc ca sunt istoviti, dar nu lasa garda jos si spun ca ce isi doresc cel mai mult este ca oamenii sa respecte masurile de protectie.

Publicat:14.10.2020, 19:11

Desi avea zi libera, sefa sectiei Unitate Primiri Urgente de la spitalul Arhanghel Mihail a iesit astazi la munca. Veronica Tugulschi spune ca nu poate sta acasa cand stie ca pacientii, dar si colegii au nevoie de ea acum, cand situatia s-a agravat.

Veronica TUGULSCHI, SEFA SECTIEI UPU SPITALUL „ARHANGHEL MIHAIL”: “Am de lucru. Pobabil inca vreo 3-4 ore voi fi la lucru.

- Si cu ziua libera, care trebuia sa o aveti, ce faceti?

- Nu consider ca este o zi libera pentru ca boala nu stie de zile libere.”

Medicii de mult timp nu mai au sarbatori in calendar, ne spune Veronica. Pentru ei sarbatoare e atunci cand vad ca starea unui pacient se imbunatateste, dar in ultima perioada sunt tot mai multi bolnavi cu forme grave.

Veronica TUGULSCHI, SEFA SECTIEI UPU SPITALUL “ARHANGHEL MIHAIL”:  “Noi nu avem acum in spital pacienti in stare de gravitate usoara. Pacientii sunt in stare extrem de grava, grava si de gravitate medie.”  

Sefa sectiei povesteste ca de la inceputul pandemiei, innopta deseori la spital, de teama ca si-ar putea infecta familia.

Veronica TUGULSCHI, SEFA SECTIEI UPU SPITALUL “ARHANGHEL MIHAIL”: “In primele luni destul de des. Apoi nu mai reuseam sa ma recuperez din cauza telefoanelor, pacientii merg, galagie si, totusi, mergeam acasa pentru doua trei ore ca sa-mi schimb hainele, sa ma odihnesc un pic ca sa vin a doua zi cu puteri noi.”

Femeia isi aminteste ca in primele cinci luni nu-si putea vedea copilul nici macar de la distanta, pentru ca acesta era la bunici. Ultima data si-a imbratisat baiatul in luna august.

 Veronica TUGULSCHI, SEFA SECTIEI UPU SPITALUL “ARHANGHEL MIHAIL”: "Cand am fost in concediu si am dat testul la Covid si am stiut ca sunt negativa. Asta a fost in luna august. Asa ma tem, mi se pare ca fiecare suflare a mea poate sa ii dauneze. Merg acasa, am camera mea, ma incui in camera mea si stau acolo singura.”

Veronica, la fel ca si multi colegi de-ai ei, lucreaza peste puteri, iar toata ziua si-o petrece alaturi de pacienti.

Veronica TUGULSCHI, SEFA SECTIEI UPU SPITALUL “ARHANGHEL MIHAIL”: "Venim in spital la ora sapte dimineata, mergem acasa la ora 21 seara. Eu ajung acasa intre orele 20-21. Eu practic petrec acasa o ora, fac baie si ma culc in camera mea. Dimineata ma scol si vin la lucru. Asta este viata mea de zi cu zi.”

S-a obisnuit cu acest program, dar nicidecum nu se poate obisnui cu indiferenta oamenilor care cred ca totul este o gluma si lasa balta masurile de protectie.

Veronica TUGULSCHI, SEFA SECTIEI UPU SPITALUL “ARHANGHEL MIHAIL”: “Mai plangem, periodic mai facem depresii, greu rezistam moral.

Ma doare ca am vazut pe strada multa lume fara masca, lumea isi traieste viata, este relaxata, nu are niciun fel de restrictie, nu respecta niciun regim.”

Veronica TUGULSCHI, SEFA SECTIEI UPU SPITALUL “ARHANGHEL MIHAIL”: “De ce noi trebuie sa stam in masca permanent, nu ne ajunge aer, stam in hipoxia asta cronica, sa nu pot merge la tara sa imi vad parintii, dar cineva poate sa mearga pe strada fara masca si stiu sigur ca va ajunge pe mainile noastre, pentru ca Sars-Cov-2 este extrem de virulent.”

La spitalul “Arhangel Mihail” din capitala toate cele 270 de locuri, inclusiv 15 la reanimare, sunt ocupate.