Un nou protest organizat de Partidul Sor la care au participat peste 6 mii de persoane, a avut loc astazi in capitala. Intre 400 de lei si 200 de dolari sunt sumele pe care le primesc participanii la protestele organizate de partid. Asta au descoperit patru reporteri ai Ziarului de Garda care s-au infiltrat in randul oamenilor veniti de la Orhei. Jurnalistii au documentat din interior modul cum oamenii sunt mobilizati, transportati organizat si platiti ca sa isi manifeste atitudinea civica. Reprezentantii partidului Sor au negat ca ar remunera protestatarii.

Publicat:02.10.2022, 18:30

In prima zi de protest, pe 18 septembrie, 4 reporteri de la Ziarul de Garda, echipati cu camere ascunse, au mers in locatiile din Orhei, de unde protestatarii urmau sa plece cu un autocar la Chisinau.

-Nu au vrut sa va ia?
-Nu, au spus ca sun prea multi.
-V-a anuntat cineva sa veniti? Incerc sa ma duc, la stadion, acolo tot sunt microbuze.
-Pai da, dar sa va plateasca.

Participantii erau inregistrati in liste, iar fiecare loc rezervat.

“Dar va rog nu va pierdeti, eu nu o sa va caut prin Chisinau si nimeni nu o sa va caute. Responsabilitatea o intelegeti?
-Sigur. 
-Aici v-ati urcat, aici va intoarceti, ori va intoarceti din banii proprii. 
-Unde este liber?
-Acolo, doua locuri.”

In microbuz “sefa de grup” i-a inregistrat pe toti intr-o lista, le-a cerut numarul de telefon si i-a avertizat ca s-ar putea sa fie opriti de politie.

 “-Daca o sa ne opreasca politistii, sa zicem ca ne ducem la Chisinau, in oras, nu la protest.”

In drum spre Chisinau, reporterii au aflat mai multe detalii despre modul cum sunt organizate protestele si cum participantii  sunt instruiti sa evite jurnalistii.

“-Dar nu stiti cat o sa ne dea?
-Am inteles ca vreo 400 de lei. Daca intreaba cineva, spui ca asa am venit, fara, nu ne trebuie noua bani, nu cumva sa auda cineva. Ca jurnalistii o sa intrebe.”

Ajunsi la destinatie, reporterii s-au alaturat marsului protestatarilor si s-au indreptat spre cladirea presedintiei. Disparitia unor protestatari din grupurile venite de la Orhei a starnit ingrijorarea organizatorilor.

“-Parazitii dracului.
-Ii iai sa faca un ban, dar el iti arata dracii.”

Discutand cu protestatarii, reporterii au aflat ca oamenii vor fi remunerati peste cateva zile,  iar sumele platite pentru o zi de protest nu sunt pentru toti la fel, unii primesc doar 200 de lei, iar altii 400.

 “Acolo sunt mai superiori, si apoi mai inferiori. In fiecare raion au lista lor. Sor le da la toti salariu, si unul foarte bun. Lor nu le ajunge. Sor le trimite sa le dea si la oameni care vin flamanzi.”

La ora 5 seara, obositi si insetati oamenii au inceput sa paraseasca manifestatia, indreptandu-se spre locul unde au fost parcate microbuzele, ca sa fie transportati la Orhei. In urmatoarele zile, reporterii ZDG sunt invitati din nou la protest.

“Hai si astazi vreo doua ore ca ne trebuiesti.
-In legatura cu banii pentru ieri, puteti sa-mi spuneti.
-Nu vorbi despre asta pe telefon, niciodata.
La patru zile distanta, reporterii sunt chemati sa-si primeasca remunerarea in diferite locatii din Orhei. 

-Buna ziua.
-Buna, sunt 4.
-Am vrut sa va intreb, pe noapte mai iau oameni acolo?
-Acolo trebuie pe doua nopti.
-Si cat se plateste?
-Pentru doua nopti, doua sute de dolari, pentru una 100.”

Toti reprezentantii Partidului Sor au negat faptul ca oamenii sunt adusi organizat la proteste si sunt platiti pentru asta.

Reghina APOSTOLOVA, DEPUTAT PARTIDUL SOR:  “Eu nu stiu cine v-a spus despre asta, intrebatii pe ei. Eu nu cunosc despre niciun fel de plati. Oamenii vin singuri.”

Intr-un mesaj video publicat pe retelele de socializare, si Fugarul Ilan Sor, condamnat, in 2017, la 7 ani si 6 luni de inchisoare pentru escrocherie si spalare de bani in dosarul fraudei bancare, da asigurari ca sunt sute de mii de cetatenii care vor sa vina la proteste si ca el ii va ajuta.

 “Oamenii vor sa vina, dar nu au bani nici de drum, nici sa bea apa. Eu voi gasi posibilitatea si va voi transmite resurse pentru ca voi sa aveti cu ce plati transportul ca sa puteti veni la protest.”

Potrivit Ziarului de Garda, Legislatia Republicii Moldova nu prevede sanctiuni pentru oferirea unor plati pentru participarea la intruniri publice sau mituirea protestatarilor. Atunci cand manifestatiile sunt organizate de partide politice, toate cheltuielile legate de acestea trebuie reflectate in rapoartele financiare. Ca urmare a mai multor incalcari partidul Șor, nu beneficiaza de subventii de la stat pentru o perioada de un an si jumatate, asadar nu este clar, care este provinienta banilor. In luna iulie, Partidul Sor a fost vizat intr-o cauza penala privind finantarea ilegala a formatiunii.

Potrivit CNA, in primul semestru al anului Partidul ar fi efectuat plati de 600 de mii de euro, pe cand cheltuielile raportate erau de putin peste 228 mii de lei. Formatiunea ar fi acceptat bani din partea unei grupari criminale care erau folositi in interes de partid, organizarea protestelor, onorarii pentru artisti si salarii pentru membrii partidului. In acest dosar, a fost retinuta Marina Tauber, care acum se afla in arest la domiciliu.