Caviar made in Moldova. Un antreprenor din Ialoveni si-a deschis o ferma de sturioni si recolteaza icre negre, adevarate perle ale gastronomiei. Dar deliciul culinar costa si poate ajunge la cateva mii de euro pentru un kilogram. Antreprenorul spune ca totul a inceput de la pasiunea sa pentru pescuit, pe care o are din copilarie.
Asa arata unicul complex piscicol de sturioni din dreapta Nistrului. Acesta se afla in satul Ulmu, raionul Ialoveni, si apartine unui antreprenor de la noi.
Tudor Coslet spune ca totul a inceput de la pasiunea sa pentru pescuit, pe care o are inca din copilarie. Initial, antreprenorul a cumparat cativa puieti pe care i-a crescut intr-un bazin din preajma casei. Iar acum doi ani, a decis sa initieze o afacere. Asa a inceput constructia complexului.
Tudor COSLET, ANTREPRENOR: „Sunt construite trei hale. Doua sunt pentru cresterea pestelui, a treia este pentru prelucrarea pestelui si pentru conservarea caviarului. Si pentru iernarea de vara a prasilei."
Aceasta afacere necesita multa rabdare si investitii enorme. Asta pentru ca pestii trebuie crescuti in conditii speciale.
Tudor COSLET, ANTREPRENOR: „Apa de mai multe ori circula in bazine si ea este filtrata. Ea se filtreaza prin filtru mecanic, prin filtru biologic, prin ozonare, prin oxigenare. Daca nu oxigenezi apa, daca nu faci recirculare, nu o filtrezi si nu faci toate conditiile, pestele moare.”
Iar pentru a extrage primele grame de caviar, antreprenorul este nevoit sa astepte de la trei pana la sapte ani, cand pestele ajunge la maturitate.
Tudor COSLET, ANTREPRENOR: „Numai sturionii au caviar, icrele rosii diferite specii au, incepand de la pastrav, gorbusa. La caviar numai sturionii. Si este mare diferenta intre icra rosie si cea neagra. Pentru ca cea rosie se obtine chiar in al doilea an de crestere a pestilor. Aici cel mai rapid e cega, care in al treilea an da."
Abia anul trecut antreprenorul a reusit sa obtina primele 20 de kilograme de caviar. Metoda de extragere folosita de Tudor Coslet este una "prietenoasa" pentru peste, spune el.
Asta pentru ca pestele nu este sacrificat.
Tudor COSLET, ANTREPRENOR: „Vine specialistul de la Odesa, la noi nu este asa ceva, mulgerea, ecograful, vine specialist de la Odesa."
Alte specii, cum ar fi morunul, care la fel se gasesc in crescatoria barbatului, produc primele icre abia in al 12-lea an.
Antreprenorul ne-a spus si cum facem diferenta intre caviarul bun si unul contrafacut. In primul rand, atragem atentia la conservanti.
Tudor COSLET, ANTREPRENOR: „Luati borcanasul sa vedeti in spate ce fel de conservat. Si acolo e scris E285. E nociv pentru sanatate. Este conservant E200 care e cel mai putin nociv, nu pot sa spun ca deloc, dar cel mai putin, care se da termenul un an de zile."
Este importanta si metoda prin care sunt recoltate icrele.
Tudor COSLET, ANTREPRENOR: „Cel mai calitativ caviar este atunci cand se mulge, se pune sare, sarea tot e un conservant, dar mai mult de doua saptamani gata."
Si nu in ultimul rand, pastrarea. Potrivit antreprenorului, pentru a extinde termenul de valabilitate, caviarul se tine la temperaturi de -2, -4 grade.
Este o afacere costisitoare, dar in timp, poate aduce si un profit considerabil. Tudor Coslet isi propune sa amenajeze zona pentru a putea primi si vizitatori.
Pe piata, un kilogram de caviar incepe de la o mie de euro, dar poate ajunge la cateva mii.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.