Compania Air Moldova nu ar dispune de nicio nava operabila. Declaratia a fost facuta de  ministrul infrastructurii, care sustine ca operatorul aerian se confrunta cu dificulati financiare. In acest context, Autoritatea Aeronautica Civila a solicitat companiei sa limiteze vanzarea biletelor pe o perioada de trei luni. Reprezentantii Air Moldova neaga informatiile si spun ca vor contesta solicitarea Autoritatii de a limita vanzarea biletelor, pe care o considera nefondata si menita sa dea peste cap activitatea companiei.

Ultimul update: 15.03.2023, 19:34 Publicat:15.03.2023, 19:34

Lilia DABIJA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE:„Compania Air Moldova la moment nu dispune de nicio nava operabila din cele trei nave care au fost inchiriate de la diferiti locatori. Doua au fost solicitate sa fie returnate, una se afla in procedura de mentenanta, termen care poate dura de la 2 saptamani pana la 6 luni.”

Purtatorul de cuvant al Air Moldova afirma, insa, ca au fost inchiriate alte trei aeronave, iar compania opereaza zboruri in continuare.

Iana ZIDU, PURTATOR DE CUVANT “AIR MOLDOVA”:„Air Moldova de nenumarate ori a vorbit public despre dificultatile sale operationale din ultima perioada. Despre cele doua aeronave indisponibile si despre aeronava care se afla la deservire tehnica. Suplimentar, Air Moldova a anuntat despre inchirierea altor trei aeronave europene care opereaza in prezent zborurile companiei.”

Ministrul Infrastructurii sustine ca aeronavele ar fi fost inchiriate pe un termen de cinci zile, lucru negat de Air Moldova.

Iana ZIDU, PURTATOR DE CUVANT “AIR MOLDOVA”:„Aeronavele vor opera zborurile pana la suplinirea flotei si nu este vorba despre doar cinci zile. Contractele sunt in proces de prelungire. Aeronavele inchiriate continua sa opereze zboruri si in prezent.”

Din cauza datoriilor pe care le are Air Moldova fata de Organizatia Europeana pentru Siguranta Navigatiei Aeriene, dar si fata de prestatorii de servicii aeroportuare, cei de la Autoritatea Aeronautica Civila au solicitat companiei aeriene sa limiteze vanzarea biletelor. Responsabilii au refuzat sa ne spuna care ar fi suma datoriilor.

Irina BODOLICA, PURTATORUL DE CUVANT AL AUTORITATII AERONAUTICE CIVILE“:„Avand in vedere dificultatile de ordin economic, intampinate de operatorul aerian, dar si a celor operationale, in partea ce priveste aeronavele disponibile in flota Air Moldova, in scopul asigurarii protectiei consumatorilor, dar si pentru a nu admite supraindatorarea operatorului aerian, Autoritatea Aeronautica Civila a solicitat acestuia limitarea vanzarii biletelor pentru urmatoarele trei luni.”

Iana ZIDU, PURTATOR DE CUVANT “AIR MOLDOVA”: „Air Moldova nu a primit nicio solicitare din partea Autoritatii Aeronautice Civile despre limitarea vanzarii biletelor. Biletele, in prezent, sunt vandute pana la 31 octombrie 2023.”

In ultimele saptamani, Air Moldova a anulat o serie de zboruri din si spre Republica Moldova, ulterior Autoritatea Aeronautica Civila a anuntat ca a demarat o ancheta.  Compania „Air Moldova”, fosta intreprindere de stat, a fost privatizata in toamna anului 2018, de Compania Civil Aviation Group SRL, infiintata la sfarsitul verii aceluiasi an. 

Potrivit anticoruptie.md, grupul de investitori a cumparat operatorul aerian cu 50 de milioane de lei si si-a asumat si datoriile pe care le-ar fi avut „Air Moldova”, de peste 1,2 miliarde de lei. Ulterior, expertii Centrului Analitic Independent „Expert Grup” au declarat ca aceasta compania aeriana ar fi fost gestionata ineficient in mod intentionat, cu scopul de a o aduce in prag de faliment pentru a fi privatizata la pret redus. 

Ziarul de Garda a scris despre legaturile ascunse dintre Ilan Sor si Air Moldova, intrucat la o saptamana dupa privatizarea operatorului aerian, proprietarii companiei care au privatizat intreprinderea s-au asociat, intr-o alta companie inregistrata in Republica Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetateni ai Israelului. 

Decizia israelienilor de a se implica in afaceri la Chisinau a fost luata in oraselul Herzliya, unde s-ar afla in prezent Ilan Sor, condamnat de prima instanta la 7 ani si jumatate de inchisoare pentru implicare in dosarul „furtului miliardului.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.