De astazi, painea produsa de cel mai mare combinat de panificate din tara costa mai scump cu cel putin un leu. Noile preturi au fost deja afisate in magazine. Oamenii spun ca nu stiu cum vor face fata scumpirilor cu pensiile si salariile mici pe care le au.
Preturile noi la produsele de panificatie au fost afisate azi dimineata dupa ce timp de 5 ani nu au suferit nicio modificare.
Majorari s-au facut la toate tipurile de paine cu cel putin un leu. Astfel, painea de grau, de astazi costa putin peste opt lei, fata de sapte cat era ieri. Cea de calitate superioara, ca si cea numita oraseneasca, costa aproximativ sase lei, iar Glie si integrala cost in jur de 8 lei.
PRETUL LA CELE MAI VANDUTE PAINI:
TIP: DE GRAU
PRET VECHI: 7 LEI
PRET NOU: 8,20 LEI
TIP: EXTRA
PRET VECHI: 5,15 LEI
PRET NOU: 6,35 LEI
TIP:ORASENEASCA
PRET VECHI: 5 LEI
PRET NOU: 6 LEI
TIP: GLIE
PRET VECHI: 6,30 LEI
PRET NOU: 7,90 LEI
TIP: INTEGRALA
PRET VECHI: 6,50 LEI
PRET NOU: 8,20 LEI
Oamenii spun ca scumpirile nu ii mai mira, dar nu stiu cum se vor descurca in continuare.
“E rau de tot, eu cu pensia mea. Iata ma duc sa ajut la maturat de dimineata si imi fac o copeica. De asta cumpar tot timpul, acum e 8 si 20 una, dar era 6,50.
-Cea sociala nu o cumparati, care este de trei lei?
-Cea de trei lei sa o manance ei.”
“De scumpit se scumpeste tot, dar salariul e tot acelasi. Eu traiesc de unul singur si mie o paine imi ajunge pe 2-3 zile.”
“-Eu mereu cumpar paine oraseneasca, cumpar de asta feliata pentru familie, pentru sotie.
-Ce credeti despre preturi?
-Deja nu ne mai mira nimic, ne vom plange sau nu, oricum ei au ridicat pretul si il vor ridica in continuare.”
Pretul a ramas neschimbat doar la painea sociala. In contextul scumpirilor, producatorul a dublat productia acesteia.
Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:“In acest magazin de paine, dis-de-dimineata, s-a vandut mai mult de jumatate din painea sociala. Aceasta este cea mai ieftina paine si costa trei lei. In mare parte, ea este cumparata de catre pensionari.”
Oamenii s-au aratat surprinsi de faptul ca au gasit paine sociala pe rafturile magazinelor chiar si la ora 9 dimineata, in conditiile in care tot stocul se vinde imediat ce se deschid magazinele. Totusi, o singura persoana nu poate cumpara mai mult de trei paini la un astfel de pret.
“Ati cumparat paine sociala?
-Da, si-i foarte buna. Daca o vor lasa cu asa pret, e foarte bine. Vin, de obicei, la sapte dimineata.”
Premierul Natalia Gavrilita afirma ca painea urma sa se scumpeasca inca in perioada sarbatorilor de iarna si ca guvernul a negociat cu reprezentantii companiei sa mai astepte cu majorarile.
NATALIA GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:“Preturile actuale au fost stabilitate in 2015 si de atunci s-au schimbat multe lucruri. Intreprinderea activeaza in pierdere, de aceea a fost nevoita sa scumpeasca mai multe produse.”
Am solicitat informatii de la ministerul Economiei, Biroul National de Statistica, dar si combinatul de paine pentru a afla care este ponderea Franzeluta in vanzarea de paine in Moldova, dar acestia nu ne-au oferit informatii. Ieri, cel mai mare combinat de panificatie din tara a anuntat ca majoreaza pretul la toate produsele sale cu aproape 30 de procente. Scumpirile sunt generate de majorarea tarifului la gaz si combustibil, afirma responsabilii de acolo. Intreprinderea detine peste 20 de puncte de comercializare specializate si face livrari in toate magazinele din tara, iar ultima data a majorat preturile in anul 2015.