Dupa ce au constatat o serie de ilegalitati in cazul autorizatiei emise pentru constructia unui bloc in centrul istoric al Chisinaului, institutiile statului spun ca nu pot face nimic pentru a opri lucrarile. Sesizata inca acum doua luni, Procuratura sustine ca mai are nevoie de timp pentru investigatii, iar CNA anunta ca a sistat examinarea cazului. Si ministerul Culturii si cel al Infrastructurii vorbesc despre nereguli, nu si despre masuri care ar putea opri constructia ilegala, care se inalta in zona speciala a capitalei.

Publicat:30.04.2022, 16:37

La inceputul acestui an, Agentia pentru Supraveghere Tehnica a constatat mai multe ilegalitati privind autorizatia de constructie a unui bloc cu 7 etaje pe strada Alexei Mateevici 109/2, eliberata de primarie. Si anume - lotul de pamant se afla in centrul istoric al Chisinaului si este amplasat intr-o zona speciala, unde sunt interzise astfel de imobile. In acelasi timp terenul este in raza de protectie a 4 monumente de importanta nationala, unde nu este permisa constructia unor cladiri multietajate, care depasesc nivelul propriu-zis al monumentelor.  

Astfel, in luna februarie, Agentia a sesizat mai multe institutii ale statului: Procuratura Generala, Centrul National Anticoruptie, Ministerul Infratsructurii, Primaria Chisinau si alte structuri.

Tot, atunci Centrul National Anticoruptie a inceput sa investigheze legalitatea emiterii actelor permisive. Dupa o luna de examinari, ofiterii anticoruptie au sistat investigatia, motivul pretins fiind o decizie a Procuraturii din 2020. Institutia a analizat atunci certificatul de urbanism emis de autoritatile locale pentru acest complex si a decis ca nu va incepe urmarirea penala pentru ca nu a depistat incalcari.

Ministerul Infrastructurii este o alta institutie care are toate parghiile necesare pentru a opri inaltarea unei constructii ilegale. Nici responsabilii de aici nu au intervenit.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: “Eu sper ca CNA se va duce la primaria Chisinau si o sa ii apuce de mana pe toti cei care dau astfel de autorizatii ilegale or autorizatiile de constructie le elibereaza primaria. Si primaria este responsabila. Urmeaza un pachet de modificare a legislatiei. Da pana atunci blocul acesta se ridica si e zona istorica. Exact pentru ca toti dau din umeri.”

„- Si agentia daca a spus nu, ce se face mai departe?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „In mod normal aceasta companie ar trebui sa se opreasca pentru exista un vid legislativ, nu poate sa intervina politia si apoi ei pot contesta odata ce au acte.”

Si ministerul Culturii ar avea un cuvant de spus. Conform legii, ar putea retrage proiectul de schita avizat de Consiliul National al Monumentelor Istorice, structura subordonata ministerului. Documentul a stat la baza emiterii autorizatiei de constructie.

Sergiu PRODAN, MINISTRUL CULTURII: “Aceasta parghie este foarte slaba, ea este atacabila in instanta, noi avem deja experienta si am mers pe aceasta cale si avem procese care nu mai au finalitate. De aceasta nu as vrea sa merg pe aceasta cale, daca domnul Ceban nu va intreprinde nimic, daca Procuratura Generala nu va intreprinde nimic, daca Centrul National Anticoruptie nu va intreprinde nimic, si ultima baricada va ramane ministerul Culturii, da, noi vom interveni si vom retrage acel aviz.”

In prezent, doar Procuratura Generala examineaza actele permisive eliberate de municipalitate, iar pana pe 11 mai ar trebui sa emita o decizie. Cat timp autoritatile nu intervin, desi incalcarile sunt evidente, reprezentanta unei Asociatii Obstesti, care militeaza pentru pastrarea patrimoniului cultural si lupta impotriva constructiilor ilegale, spune ca in doi pasi simpli lucrarile pot fi oprite. Potrivit legii, constructia poate fi stopata printr-o hotarare judecatoreasca, iar aici e nevoie ca o institutie a statului sa mearga in instanta, s-au printr-o decizie a primariei, care isi poate retrage actul administrativ pe care l-a eliberat.  

Anetta DABIJA, COFONDATOAREA SI PRESEDINTELE A.O. “SALVATI CHISINAUL”: “La noi se intampla sa mearga in instanta, de regula, vecinii sau evident ca autoritatile care pot face asta, doar ca autoritatile care pot face asta, probabil nu sunt interesate de asta sau nu cunosc, noi doar putem sa banuim care sunt cauzele.”

Asociatia “Salvati Chisinaul” a pornit propria investigatie. A obtinut mai multe documente, care au stat la baza emiterii autorizatiei, si a trimis petitii catre mai multe institutii.

Anetta DABIJA, COFONDATOAREA SI PRESEDINTELE A.O. “SALVATI CHISINAUL”: “Nu stiu de ce se ignora legea in domeniu, se ignora legea ocrotirii monumentelor si se ignora actele din domeniul constructiilor. Noi nu o sa ne oprim din a scri sesizari si a scrie petitii stiu ca asta nu neaparat ne ajuta la solutionarea problemei, dar asta e ceea ce putem noi sa facem.”

Primaria sustine ca a emis actele permisive in conformitate cu legea si nu intentioneaza sa-si retraga autorizatia. La sfarsitul lunii decembrie anul trecut primaria a emis autorizatia de constructie pentru complexul cu 7 etaje, care ar urma sa fie ridicat in zona de protectie a Centrului Istoric al orasului. Terenul de pe strada Alexei Mateevici 109/2 a fost donat de municipalitate Comitetului National Olimpic pentru a-si construi sediu. Forul l-a vandut insa unui dezvoltator imobiliar. In contractul de vanzare este indicata suma de 9 milioane de lei. Expertii imobiliari au evaluat lotul de pamant la peste un milion de euro.