Fostul sef al SIS s-a ales doar cu o amenda de 88 de mii de lei in dosarul expulzarii celor sapte profesori turci. Confirmarea vine abia astazi cand Judecatoria Chisinau a publicat un extras din sentinta. Avocatul lui Botnari afirma ca banii au fost deja achitati, iar clientul sau isi recunoaste vina. Procurorul de caz refuza in continuare sa spuna de ce nu a atacat decizia.
Abia la doua luni de la pronuntarea sentintei secretizate, astazi, Judecatoria Chisinau a publicat un extras din documente. Asadar, Botnari a scapat doar cu o amenda de 88 de mii de lei si este privat de dreptul de a ocupa functii publice in urmatorii cinci ani. Aceasta este decizia judectoriei din sectorul Buiucani, care a devenit finala si definitiva pentru ca nu a fost atacata intr-o instanta superioara. Procurorul de caz, care a cerut o pedeapsa sub forma de inchisoare pentru trei ani in penitenciar de tip semi-inchis, nu a reactionat la faptul ca sentinta a fost mult mai blanda.
Victor PLUGARU, PROCUROR: “- De ce nu ati cerut, nu ati contestat aceasta decizie finala a instantei? - Comunicatul o sa il faca serviciul respectiv de presa al Procuraturii Generale si o sa luati de pe site. Atat am de spus, la revedere.”
Procuratura Generala a emis un comunicat la subiect, dar nu a precizat de ce sentinta Judecatoriei Buiucani nu a fost contestata. Pe numele procurorului a fost pornita o ancheta de serviciu care sa stabileasca actiunile acestuia. Investigatia este in derulare, afirma institutia de drept. Pe langa amenda de 88 de mii de lei, fostul sef de la SIS a fost obligat sa achite 125 de mii de euro, adica prejudiciul cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, cat si alte peste 348 de mii de lei pentru inchirierea navei care a transportat victimele in Turcia. Astzi, avocatul ne-a spus ca Botnari a platit benevol toti banii si si-a recunoscut vina.
Vasile NICOARA, AVOCAT: “Vasile Botnari a declarat ca a actionat de sine statator, avand in vedere rezultatele masurilor speciale de investigatie, avand in vedere anumite materiale acumulate pe interior, care il obligau sa actioneze. Ulterior insa s-a constatat ca aceste actiuni ar intra in contradictie cu prevederile legale.”
Dosarul expulzarii profesorilor turci a fost secretizat si despre sentinta nu s-a stiut nimic pana de curand, cand la o emisiune de la TV8, Procurorul General a vorbit la subiect, dand de inteles ca fostul sef de la SIS s-ar fi ales cu inchisoare cu suspendare.
Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „- El a fost condamnat la o pedeapsa neprivativa de libertate.
- Neprivativa de libertate inseamna cu suspendare?
- Adica da, sentinta cu suspendare.”
Astazi serviciul de presa al Procuraturii afirma ca presa a tradus gresit din limba rusa termenii juridici si ca Stoianoglo a avut in vedere doar ca pedeapsa nu il priveaza de libertate. Pe 6 septembrie curent s-au implinit doi ani de la expulzarea celor sapte profesori turci, care au lasat in urma lor sotii si copii, iar ei, la randul lor au fost incarcerati in inchisorile din Turcia, fiind acuzati de terorism. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a declarat ca Moldova a incalcat drepturile cetatenilor straini care au fost scosi cu forta din tara.