Dezastru ecologic la Edinet. Mii de pesti au murit in lacul din localitate si au impanzit orasul cu un miros neplacut. Localnicii se plang ca nu pot sa respire, iar temperaturile mari au agravat si mai mult situatia. De partea cealalta, primaria, dar si o intreprindere care gestioneaza lacul, isi paseaza responsabilitatea. Inspectia pentru protectia mediului de la Edinet s-a autosezat pe acest caz.

Publicat:07.08.2023, 15:18

Asa arata de cateva zile iazul din Edinet. Pestii morti sunt adusi la mal si au impanzit zona cu un miros intepator. Locuitorii, care traiesc in preajma, spun ca nu mai pot rezista duhorii.

„Aici e insuportabil de stat. Mirosul e foarte intepator. Noi avem copii, lumea are familii. Nu poti sa stai seara cu geamul deschis. Vecinii mei isi i-au copiii si se duc sa doarma in satul vecin.”

„Noi nu putem deschide fereastra nici dimineata si nici seara, ca sa aerisim casa. Si haina ne miroase urat, pe tot ce punem mana miroase urat.”

Ina Garlea locuieste pe malul iazului si spune ca nu a mai vazut niciodata un asemenea dezastru.

Ina GIRLEA, LOCUITOARE A ORASULUI EDINET:„Eu de o viata, de peste 60 de ani stau aici si n-am avut asa ceva niciodata. Lumea venea, prindea peste, dar asa ceva n-a fost.”

Oamenii acuza intreprinderile din Edinet ca au poluat lacul cu deseuri.

„De cand a inceput a activa recent fabrica de conserve, se pare ca ei nu se ispravesc cu pomparea deseurilor. Invoca diferite motive, ca nu ar avea lumina.”

„Ei vin si desarta deseurile direct in iaz. Iata ce fac!”

„Pestele nu are apa, caldurile sunt mari, apa e mica, de 20 de cm, e doar mal si rahat. Iata si motivul.”

Primarul localitatii sustine ca iazul nu este in gestiunea primariei, ci a unei crescatorii de peste, lucru negat de administratia intreprinderii.

Constantin COJOCARI, PRIMAR EDINET:„Conform normelor, acest iaz trebuia sa fie conservat, ca apele sa nu fie scurse, ci sa se adune. Ei insa au dat drumul la apa si au umplut un alt lac de la crescatorie. Iar pestele, la aceste temperaturi de 40 de grade, piere, pentru ca nu are loc.”

Ion RAILEAN, ADMINISTRATOR CRESCATORIE PESTE, EDINET:„Daca ne uitam dupa cadastru, e al primariei, noi platim numai impozit, noi nu folosim iazul, pentru producerea pestelui. Iazul acesta nu se foloseste de ani de zile.”

Cazul a ajuns in atentia Inspectiei pentru protectia mediului Edinet, care a mers la fata locului.

Andrian ROTARU, SEF INSPECTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI, EDINET: „Noi am inspectat tot terenul pentru a identifica sursa. La moment suntem in asteptarea laboratorului pentru a preleva probe si de a determina care este poluarea apei.”

In urma rezultatelor de laborator, responsabilii de la inspectia mediului spun ca vor veni cu solutii in acest caz.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.