Republica Moldova a avut rare guverne care au fost capabile sa finalizeze elaborarea bugetului pentru anul viitor in timpul prevazut de legislatie si niciunul care ar fi scris proiectul bugetului fara argumentarile necesare in nota informativa - care explica cifrele si de obicei vine la pachet cu acest document important, scrie mold-street.com.

Publicat:15.11.2018, 09:26


Bugetul pentru anul 2019 a trecut de prima faza de aprobari in executivul condus de Pavel Filip pe 8 noiembrie 2018. Este prima data cand un proiect de buget anual a fost prezentat fara a fi insotit si de nota informativa la el, atasarea notei fiind o procedura obligatorie. Ministerul Finantelor a facut publica nota respectiva abia peste aproape o saptamana, pe 12 noiembrie.

Ce spune legea

Chiar si in primavara anului 2015, cand bugetul anulat a fost aprobat prin asumarea de raspundere a cabinetului condus de Chiril Gaburici - este vorba despre bugetul anului 2015, ocolind discutiile si adoptarea in Parlament, totusi, au fost respectate prevederile legale cu privire la materialele de prezentare si aprobare a legii bugetare anuale.

[...]

Fara venituri din amnistia capitalului?In primul rand, chiar daca autoritatile au insistat in ultimii ani sa adopte prevederi de amnistiere a capitalurilor cu plata unui procent anumit la buget de catre beneficiarii activelor detinute ilegal (proiectul din 2016 prevedea 2%, Legea nr. 180 din 26 iulie 2018 privind declararea voluntara si stimularea fiscala a stabilit initial 3%, dupa modificarile operate de Parlament la propunerea presedintelui Andrian candu pe 8 noiembrie 2018 acestea au fost majorate la 6%), totusi - surpriza mare - bugetul pentru 2019 nu prevede incasari la acest capitol.

Lipseste si o estimare a posibilelor incasari, dar si linia de buget pentru astfel de venituri in proiectul aprobat de catre Guvern. In plus, nu exista macar o referinta privitor la costul aplicari acestei legi pentru bugetul 2019.

Comercializarea carburantilor in regim duty free - ignorata

Doi, in iulie 2018 Parlamentul a decis, prin Legea nr. 172 din 27 iulie 2018 (art. XVII), sa legalizeze scutirea de plata TVA si accizelor a importului de produse petroliere destinat alimentarii unui rezervor al mijloacelor de transport care ies in afara teritoriului vamal al Republicii Moldova.

Contrar acestor prevederi criticate de altfel atat pe intern cat si pe extern, bugetul anului 2019 nu prevede aplicarea acestei norme.

CITESTE CONTINUAREA PE MOLD-STREET.COM