Maia Sandu poate veni la consultarea fractiunilor parlamentare cu o propunere proprie, care ar putea sa fie acceptata. O spune fostul presedinte al Curtii Constitutionale, dupa ce Inalta Curte a hotarat ca decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional.

Publicat:23.02.2021, 17:58

Alexandru TANASE, FOSTUL PRESEDINTE AL CC: "Curtea a interpretat intelesul sintagmei „consultarea fractiunilor parlamentare” de la articolul 98 alin. (1) din Constitutie si a retinut ca scopul consultarilor este de a identifica sprijinul politic al deputatilor pentru o anumita persoana, capabila sa formeze un Guvern care sa se bucure de increderea Parlamentului. Ceea ce conteaza in aceste consultari este obtinerea sustinerii politice pentru persoana care ar putea fi desemnata in calitate de candidat pentru functia de Prim-ministru." 

Expertul constitutional a explicat ca Curtea a mai notat ca Presedintele Republicii poate veni la consultari cu o propunere proprie, care ar putea sa fie acceptata. Este, insa, la fel posibil ca in cadrul acestor consultari politice candidatul propus de catre Presedinte pentru functia de Prim-ministru sa nu fie agreat de partenerii de consultare ai acestuia. 

Alexandru TANASE, FOSTUL PRESEDINTE AL CC: "In acest sens, Curtea a mentionat ca Presedintele tarii nu-si poate subordona partenerii de dialog politic pe care ii consulta. In acest rol, Presedintele Republicii actioneaza doar in calitate de reprezentant al statului, caruia ii revine dreptul si responsabilitatea de a gasi o cale a dialogului si a evaluarii vointei si capacitatii deputatilor consultati de a sustine din punct de vedere parlamentar un candidat. Desemnand candidatul pentru functia de Prim-ministru, Presedintele Republicii trebuie sa faca dovada impartialitatii si a neutralitatii sale politice, a echidistantei sale fata de toate grupurile parlamentare. Presedintele nu are dreptul constitutional de a inlocui fractiunile parlamentare (HCC nr. 32 din 29 decembrie 2015, §§ 91-94; HCC nr. 23 din 6 august 2020, § 18)."

Decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Este hotararea anuntata de Curtea Constitutionala ca raspuns la sesizarea depusa de socialisti. Magistratii au decis ca presedintele trebuie sa initieze noi consultari cu fractiunile parlamentare, pentru a stabili pasii de mai departe. 

Totodata, magistratii a declarat inadmisibila partea din sesizarea socialistilor in care acestia au cerut ca judecatorii sa se expuna daca Maia Sandu a incalcat constitutia atunci cand a refuzat sa o desemneze pe Mariana Durlesteanu, candidata propusa de PSRM-Partidul Sor-Pentru Moldova, la functia prim-ministru. In timp ce Curtea Constitutionala examina sesizarea socialistilor, afara un grup de cetateni protestau. Presedintia nu a venit deocamdata cu o reactie la anuntul facut de Curtea Constitutionala. 

Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru pe 11 februarie. S-a intamplat in seara zilei in care Gavrilita a obtinut zero voturi in Parlament in prima tentativa. Atunci seful PSRM, Igor Dodon a venit in Parlament si a anuntat propria canidatura, Mariana Durlesteanu pentru care 54 de deputati au semnat – cei din PSRM si Pentru Moldova din care fac parte deputatii Partidului Sor, plus trei neafiliati. Sandu a respins candidatul majoritatii parlamentare, motivand ca in lista semnatarilor ar fi deputati corupti.