Ceața densă din ultimele zile nu a făcut probleme pe Aeroportul Chișinău, iar toate aeronavele au aterizat cu succes, fără a fi nevoie să fie redirecționate către alte aeroporturi, cum se întâmpla până acum. Acest lucru este posibil datorită sistemului de aterizare instrumentală, care permite operarea zborurilor în condiții de vizibilitate extrem de redusă și propune să micșoreze numărul de întăzieri și anulări de zboruri.

Așa, mai nou, aterizează aeronavele pe Aeroportul Internațional Chișinău, în condiții de vizibilitate redusă, după ce instituția a trecut la sistemul de aterizare instrumentală ILS CAT III.

Vlad GUȚU, PILOT COMANDANT: „Această îmbunătățire ne va permite să aterizăm chiar în cele mai nefavorabile condiții meteorologice.”

Vlad Guțu este pilot comandant ce operează zboruri de peste 6 ani, iar zilele acestea a aterizat la Chișinău pe ceață, primind date exacte privind direcția și altitudinea, cu ajutorul noului sistem de apropiere la sol.

Vlad GUȚU, PILOT COMANDANT: „Aici avem semnalele de la sol, iar aici vom avea confirmarea că semnalele s-au activat.”

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „De exemplu, această aeronavă, cu o capacitate de 150 de persoane la bord, a aterizat în conformitate cu noile condiții de apropiere, pe timp de ceață. Acest lucru oferă o siguranță mai mare pentru echipajul de zbor, cât și pentru pasageri.”

Acest lucru a fost posibil, după ce controlorii de trafic aerian au ghidat avionul spre zona de aterizare.

Cu o experineță de peste 10 ani în domeniu, Alina Digor susține că de acum încolo, devierea aeronavelor de la orarul stabilit, precum și aterizarea pe un aeroport de rezervă, cum ar fi cel de la Iași din cauza ceții, va fi minim.

Alina DIGOR, CONTROLOR DE TRAFIC AERIAN: „Avem 3 aterizări, care urmează să ajungă concomitent, în condiții de vizibilitate redusă. Controlorul de trafic aerian trebuie să depună efort ca să le eșaloneze pe verticală și să le aducă în siguranță în faza de aterizare.”

Ulterior, aeronavele aterizează pe o pistă specială, care le permite să ajungă la sol, chiar și atunci când vizibilitatea este mai mică de 300 de metri.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Aceasta este pista, numită 08, care a fost modernizată pentru aterizare în condiții de vizibilitate redusă. Aceasta este dotată cu sistemul de antene și sistemul electroluminos, care se văd în spatele meu. Mai exact, este vorba despre peste 2000 de lumini albe, galbene, verzi sau roșii, amplasate pe diferite distanțe, care ajută piloții să aterizeze în condiții de maximă siguranță.”

Serghei BURDUH, ȘEF DEPARTAMENTUL OPERAȚIONAL, AEROPORTUL CHIȘINĂU: „Putem ateriza în orice condiții de ceață sau ploaie densă, dacă vizibiliteatea este mai mare de 75 de metri. Până acum limita era nu mai puțin de 300 de metri pentru ca o aterizare să fie permisă.”

Veaceslav STRATAN, ȘEF SERVICIUL COMUNICAȚIE ȘI NAVIGAȚIE MOLDATSA: „Echipamentul modernizat este unul dintre cele mai avansate sisteme disponibile în aviația civilă: transmițătoare de ultimă generație, antene performante, special proiectate în diferite condiții climaterice și sistem de monitorizare și control integral.”  

Primii călători, care au ajuns la Chișinău, spun că modernizarea aeroportului este binevenită.

„E foarte bine, mai ales pentru sănătatea și siguranța pasagerilor.”

Proiectul a fost implementat de Autoritatea Aeronautică Civilă, în colaborare cu Aeroportul Internațional Chișinău și  MOLDATSA, și a costat peste un milion de euro,  dintre care 800 de mii au fost oferiți de statele membre ale EUROCONTROL prin intermediul Fondului de solidaritate.