Fiecare al patrulea absolvent care alege pedagogia are o medie sub nota 7. Ministerul Educatiei anunta ca va fi introdus un prag de admitere, astfel ca la facultatile cu profil pedagogic vor fi admisi cei care au o medie mai mare de 7. Totodata, ar urma sa fie majorate bursele pentru studentii de la pedagogie, pentru a atrage cat mai multi tineri in acest domeniu.

In acest an, cea mai mica medie inregistrata la admitere la Universitatea Pedagogica este 5,61.

Stela GINJU, SECRETAR RESPONSABIL AL COMISIEI DE ADMITERE LA UNIVERSITATEA PEDAGOGICA: Evident, nu este imbucurator faptul, dar ceea ce am observat noi si din anii precedenti, cand am avut studenti cu medii de 6, da, nu avea medie mare, dar in schimb iubea foarte mult copiii. Si in acesti 3-4 ani chiar a devenit un specialist bun.”

Si chiar daca sunt acceptati cu o astfel de medie, viitorii studenti nu se grabesc sa depuna actele la pedagogie. In prima zi in care au fost anuntate rezultatele concursului de admitere, circa 100 de locuri la buget au ramas libere.

Stela GINJU, SECRETAR RESPONSABIL AL COMISIEI DE ADMITERE LA UNIVERSITATEA PEDAGOGICA:„Pentru locurile de la master, care la buget au fost 410, toate locurile au fost ocupate deja. Pentru frecventa redusa , 70 de locuri la buget, toate au fost ocupate. La ciclul I cu frecventa avem 622 de locuri la buget. Iata aici situatia putin mai grava, avem dupa datele preliminare, inca 100 de locuri libere."

Studentii care au ales totusi sa-si faca studiile la Universitatea Pedagogica spun ca, din cauza salariilor mici, multi nu-si doresc sa devina profesori.

„- Eu am ales facultatea de psihologie. Mie asta imi place si am ales anume aceasta universitate.
- Vreau sa-mi deschid propria afacere.
- Sa fii profesor nu doresti?
- Nu.” 

Sunt si dintre cei care isi doresc sa devina invatatori, insa nu in sate, ci in scolile din orase.

„- Planific sa fiu profesor. 
- In oras, mi-as dori. 
- Aici, in Chisinau?
- Da, in Chisinau.”

Pentru a atrage mai multi specialisti in localitatile unde este o criza de cadre didactice, in special in sate, ministerul Educatiei isi propune sa implementeze un sir de masuri in perioada urmatoare.

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:„Ministrul Educatiei propune ca indemnizatia de stat de 200 de mii de lei acordata studentilor care predau in sate sa fie deferentiata in functie de specialitati si de deficitul de cadre didactice dintr-o localitate sau alta.”

Totodata, ministerul isi propune ca absolventii cu media mai mica de nota 7 sa nu fie admisi la pedagogie.

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCATIEI: 

„- Pentru a creste prestigiul profesiei, consideram ca este corect ca acei absolventi de liceu care au rezultate bune, sa mearga la pedagogie.
- Astazi, circa 25 la suta din cei care se inscriu la pedagogie au o medie sub 7, vom introduce acest prag."

Bursele studentilor de la pedagogie ar urma sa fie majorate, insa ministrul nu a precizat de cand si cu cat. Iar din anul doi, viitorii profesori vor putea deja preda elevilor.

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCATIEI: „Vom implementa un model de invatamant dual, inclusiv in invatamantul superior la pedagogie si ne gandim sa introducem un supliment salarial aditional pentru tinerii specialisti, care vor demonstra anumite competente suplimentare pe langa absolvirea universitatii."

Potrivit ministerului Educatiei, din circa 1000 de absolventi ai Universitatii Pedagogice, mai putin de 25 la suta, adica 250, merg sa predea in scoli.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.