Cel mai mare parc fotovoltaic din tara se intinde pe o suprafata de 8 hectare si are o capacitate de aproape 3 milioane de kilowati pe an. Acesta se afla la Criuleni si a fost construit anul trecut cu suportul financiar al Chinei, iar de cateva luni deja livreaza energie in sistemul principalului furnizor din tara. Zilnic panourile produc in medie 15 mii de kilowati care ajung pentru aproape 8 mii de consumatori.
Vasile FRUNZE, ADMINISTRATORUL PARCULUI FOTOVOLTAIC DIN CRIULENI: „Ne aflam in orasul Criuleni, parcul fotovoltaic cel mai mare din RM cu capacitate de 2,8 MW.”
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Parcul se intinde pe o suprafata de 8 hectare si are instalate aproape 7 500 de panouri fotovoltaice si 16 invertoare. Acestea acumuleaza energia, o transmit catre transformator, care, la randul sau, converteste energie solara in energie electrica.”
Parcul fotovoltaic a fost dat in exploatare in luna februarie, iar in doua luni livra deja energie celui mai mare distribuitor din tara. De curand intreprinderea produce curent electric si pentru o alta companie care face parte din grupul Premier Energy. Pentru fiecare kilowat, parcul incaseaza cate 99 de bani pentru fiecare kilowat, in timp ce cei de la Premier Energy platesc cate 97 de bani.
PRETUL PENTRU ENERGIE
Navitas Energy - 99 de bani/KW
Premier Energy - 97 de bani/KW
Vasile FRUNZE, ADMINISTRATORUL PARCULUI FOTOVOLTAIC DIN CRIULENI: „Cantitatea de energie difera pentru ca panourile solare depind de energia produsa de soare. Cea mai mare cantitate am avut in luna mai peste 22 de mii de KW/zi, dar cea mai mica am avut de 2500. Depinde de cat e de curat cerul.”
Administratorul afirma ca atunci cand vine vorba despre livrarea energiei in retea, legislatia are carente.
Vasile FRUNZE, ADMINISTRATORUL PARCULUI FOTOVOLTAIC DIN CRIULENI: „Pentru a participa la licitatie, a deveni un agent economic, ca sa vinzi energia electrica cu un leu si 90 de bani, un leu si 80 de bani, trebuie sa ai parc fotovoltaic pana la 1 MW, adica, noi daca avem 2,8 MW, noi nu putem participa la licitatie ca sa vindem energia mai scump.”
Din acest motiv, intreprinderea a fost nevoita sa poarte negocieri directe cu distribuitorii si vinde energia la un pret de doua ori mai mic. Surplusul este vandut la un pret si mai mic care difera de la ora la ora.
Vasile FRUNZE, ADMINISTRATORUL PARCULUI FOTOVOLTAIC DIN CRIULENI: „Pretul il stabileste piata. Cum procura de peste hotare, asa procura si de la noi.”
Alexei Antonov este responsabil de camera de monitorizare, unde urmareste daca panourile sunt functionale si cata energie produc.
„In total avem produs pana acum, 3 mln 195 de mii de KW.”
Intreprinderea poate aduce anual in bugetul raional pana la 3,5 mln de lei.
Vasile FRUNZE, ADMINISTRATORUL PARCULUI FOTOVOLTAIC DIN CRIULENI: „Conform legislatiei si conform regulamentului 25% din sursele financiare raman pe contul intreprinderii pentru buna dezvoltare mai departe a intreprinderii, restul surselor financiare sunt repartizate conform unei hotarari a Consiliului de Administrare ca si contributii la un spital, la o gradinita, la o scoala, la obiectivele care le are Consiliul raional pe teritoriul sau.”
Parcul a fost construit de poporul chinez, guvernul caruia a donat 4,3 milioane de dolari. Pentru asta, Guvernul de la Chisinau si cel din China au semnat un acord inca in 2011, dar din cauza problemelor birocratice de la noi, totusi intreprinderea a ajuns sa fie construita abia anul trecut.