Cel putin 11 mii de moldoveni sufera de dependenta de droguri, arata datele oficiale ale Ministerului Sanatatii. Cifra insa ar fi de fapt de 4 ori mai mare, spun specialistii, asa cum multe dintre persoanele dependente raman neidentificate. In pofida datelor alarmante, tot ce le ofera statul acestor oameni este un centru de zi in cadrul Dispensarului Republican Narcologic, unde se pot reabilita cateva ore pe zi timp de patru luni. Astfel, cei care au decis ca vor sa se trateze, se pot salva doar la centrele private sau in cadrul comunitatilor terapeutice, care ofera servicii contra-plata.

Era ora mesei cand am ajuns la comunitatea terapeutica din satul Beriozki, Anenii Noi, iar forfota din bucatarie se auzea de afara. Alexandru, care este beneficiar al centrului, pregatea masa pentru colegii sai.

In prezent, 10 persoane trec, acolo, printr-un proces de reabilitare pentru a-si trata dependenta de droguri sau alcool.

Vlad are 40 de ani, iar de la 19 ani este consumator activ de stupefiante.

Vlad, BENEFICIAR AL CENTRULUI: „A inceput cu o pastila de ecstasy, peste o saptamana s-a repetat. Cand nu ajungeau bani de alte pastile incercam altceva si le combinam permanent. Probabil asta e soarta mea, am fost nascut pe lume ca sa fiu un drogat, sa-mi termin viata pe sub un drum.”

Starea de sanantate a lui Vlad s-a degradat simtitor, sistemul nervos i-a fost grav afectat, iar insomniile ii bantuiau toate noptile. Din cauza dependentei, si-a abandonat studiile, a ramas fara locul sau de munca si a pierdut legatura cu sotia si fiul sau.

Vlad, BENEFICIAR AL CENTRULUI: „Am inceput sa duc un mod de viata criminal. Daca aveam nevoie de o doza luam bani din casa, din buzunarul de la rude.”

A trebuit sa cada de cateva ori ca sa-si recunoasca dependenta si sa ceara ajutor.

Vlad, BENEFICIAR AL CENTRULUI: „La ai mei 39 de ani am ajuns intr-o situatie foarte dificila, nu mai vedeam iesire din situatie. Era un pustiu in viata mea.”

Asistenta pe care a primit-o la centru l-a ajutat sa-si imbunatateasca relatiile cu familia sa-si sa gaseasca un nou sens in viata.  

Vlad, BENEFICIAR AL CENTRULUI: „Aici am inteles ca nu am fost nascut pentru asta. Sa fiu o persoana dependenta.”

La cei 23 de ani ai sai, Victor duce o lupta cu dependenta de droguri, care dureaza deja de jumatate de an.

Victor, BENEFICIAR: Esti gata sa faci orice, doar sa obtii o doza.”

A consumat primul sau drog la 14 ani, din curiozitate.

Victor, BENEFICIAR: „Ma confruntam des cu politia, amenzi, am trecut la droguri sintetice, care nu pot fi depistate in organism. Am inceput sa folosesc droguri mai periculoase.”

A cerut ajutor de la sora sa, dupa ani de zile, timp in care starea sa fizica si psihologica s-a agravat.

Victor, BENEFICIAR: „A fost greu, depressiv. Cand am incetat sa ma opun cerintelor si sa fac intr-adevar ce se cere aici, cu ideea ca ma ajuta a devenit foarte simplu. Am inteles ca devin o personalitate, un om.”

Din 2005 si pana in prezent, in jur de 500 de persoane au trecut prin programul de reabilitare al comunitatii terapeutice “Initiativa Pozitiva”. Acolo acestia beneficiaza de consultatii cu specialisti, activitati de grup, ore motivationale sau terapie prin munca.

Centrul gazduieste o ferma cu vaci, prepelite, gaini, pisici si chiar pauni pe care beneficiarii ii ingrijesc. Serviciile sunt contra-plata, iar de aproape doi ani, costurile pentru prima luna sunt acoperite de municipalitate, ne-a spus managerului de aici.

Vladimir DODON, MANAGERUL COMUNITATII TERAPEUTICE: „Programul de reabilitare se intampla 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 30 de zile pe luna. Persoana trece printr-un proces continuu de schimbare a starii lui fizice, psihologice si sociale.”

Potrivit Ministerului Sanatatii, aproape 12 mii de persoane dependente de droguri se aflau la evidenta medicala in primul semestru al acestui an, tendinta fiind in crestere.

PERSOANE DEPENDENTE DE DROGURI AFLATE LA EVIDENTA MEDICALA

PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2022 – 11 808 PERSOANE

ANUL 2021 – 11 624 PERSOANE

Aceste cifre pot fi lejer inmultite la 4, ne-au spus specialistii, pentru ca multe persoane raman neidentificate. In ciuda acestui tablou infricosator, statul ofera un singur serviciu de reabilitate in cadrul Dispensarului Republican de Narcologie. Acolo, beneficiarii au parte de tratament in cadrul subdiviziunilor stationarului si au la dispozitie un centru de zi, unde petrec cateva ore.

Natalia BALTEANU, PSIHOLOG LA CENTRUL DE REABILITARE, DISPENSARUL REPUBLICAN DE NARCOLOGIE: „Primeste atentie medicala, suportul psihlologic si un pachet social. Chestia e ca ei se vindeca toata viata, asta e. Exista site-ul dispensarului,este un numar de telefon. Avem linia fierbinte pentru anti-fuamt, pentru droguri nu.”

Anual in jur de 250 de persoane se reabiliteaza acolo in cadrul unui program care dureaza cel mult 4 luni. Pentru a ajunge la centru este nevoie de o indreptare eliberata de medicul de sector.

Natalia BALTEANU, PSIHOLOG LA CENTRUL DE REABILITARE, DISPENSARUL REPUBLICAN DE NARCOLOGIE: „Oamenii care cunosc, care incep procesul de a se ocupa cu ei, familia lor incep si ei sa functioneze altfel, sa nu dea rectii nevrotice, il sustin si atunci caderile au loc tot mai rar si mai rar. Ii trebuie un sens, importanta.”

Potrivit Ministerulu Sanatatii, tratamentul este acoperit de CNAM indiferent daca persoana este asigurata sau nu. 

Alte programe de stat, gratuite, centre de reabilitare de zi si noapte sau chiar o linie fierbinte la care sa apeleze, persoanele dependente de droguri nu beneficiaza. Unica salvare raman centrele private, cele create in cadrul bisericilor, organizatiile non-guvernamentale sau Asociatiile Obstesti.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.