Iurie Radulov celălalt interlop condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor și eliberat condiționat din penitenciar, a părăsit teritoriul Republicii Moldova pe 16 martie. Informația a fost confirmată pentru PRO TV de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu. 

Iurie Radulov, alias Babior a devenit cunoscut în lumea interlopă în anii 90. El a fost capul uneia dintre cele mai sângeroase grupări de killeri din Moldova.

Gruparea condusă de Radulov avea la activ zeci de omoruri, printre victime fiind oameni de afaceri și lideri interlopi. În anii 2000, investigațiile au arătat că membrii grupului au comis în regiunea transnistreană patru asasinate și șase tentative de omor. Radulov, împreună cu alți membri ai grupării sale, au fugit din țară și au fost dați în căutare internațională. Radulov a fost reținut în Bulgaria și predat Chișinăului.

El a fost condamnat pentru 10 omoruri și 11 tentative de omor. Iurie Radulov a avut un rol important în crearea unuia dintre cele mai sângeroase grupuri criminale din România, la începutul anilor '90. În cele din urmă, gruparea lui Radulov a fost destructurată, iar mulți dintre membrii acesteia au fost prinși și condamnați.

Ce doi interlopi, Alexandr Sinegur și Iurie Radulov, condamnați la detenție pe viață pentru infracțiuni grave, au fost eliberați luna trecută din Penitenciarul din Rezina, înainte de termen. Decizia a fost luată de judecătoria Orhei cu sediul la Rezina de același magistrat. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a atacat decizia la Curtea de Apel, eliberarea celor doi a fost posibilă în baza articolului 91 care oferă deținuților pe viață șansa să-și revizuiască pedeapsa după ispașirea unui anumit termen. 

Articolul 91, care este prevăzut în codul penal din 2002, oferă posibilitatea deținuților pe viață să-și reducă termenul de pedeapsă după 25 ani de detenție. La baza deciziilor de eliberare a celor doi a stat inclusiv o caracteristică bună a penitenciarului din Rezina. Experții în justiție spun că decizia judecătorului este una tehnică. 

Citeste si : Unii dintre cei mai temuți criminali din Moldova, bănuiți de comiterea mai multor asasinate. Ce știm despre Sinegur și Radulov, interlopii eliberați? Imagini din arhiva PRO TV - VIDEO 

Sinegur a fost reținut de polițiști într-o cauză penală de omor. Potrivit, șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, Sinegur a fost reținut ieri în timp ce se afla acasă la iubita lui din Cahul, într-o cauză penală unde este bănuit de comitearea unui alt omor comis anterior și nu a fost documentat până la final. Acesta a fost escrotat astăzi la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, unde i s-a adus la cunoștință învinuirile.

Citeste si : Alexandr Sinegur, unul dintre cei doi interlopi eliberați la sfârșitul lunii martie din penitenciar, a fost reținut pe un alt dosar. De ce este bănuit

Disputele în jurul eliberării celor doi criminali din închisoare au apărut în spațiul public după ce fostul procuror și candidat la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a scris despre asta pe pagina sa de facebook. Stoianoglo acuză partidul de guvernare că ar fi permis grațierea și eliberarea mai multor criminali și interlopi periculoși, făcând aluzie la anumite modificări făcute în 2021 la legea amnistiei. Experții juridici nu văd probleme legate de legislație. Astăzi PAS, anunță că o exclud din partid pe Olesea Stamate, fostul președinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunităţi, după disputele din jurul acestui subiect. 

„Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”, se arată în comunicatul celor de la PAS. 

În replică, Stamate susține că toate acțiunile au fost corecte și legale.