Serviciile turistice, alimentarea la stațiile PECO sau electrocasnice de proastă calitate sunt produsele și serviciile cel mai des reclamate la protecția consumatorului. Rămân în vizorul inspectorilor și produsele alimentare, care nu corespund datelor de pe etichetă. Deși numărul petițiilor către protecția consumatorului este în descreștere, specialiștii din domeniu spun că acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu-și cunosc drepturile sau din cauza birocrației.

De la începutul anului, peste o mie de reclamații au ajuns în atenția Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor nealimentare și Protecția Consumatorilor.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV:  „Din acest total, cele mai multe petiții ale consumatorilor se referă la servicii prestate necorespunzător – peste 400 la număr. Urmează plângeri privind calitatea produselor nealimentare, cum ar fi electrocasnicele, peste 300 la număr. Nerespectarea regulilor de comerț, produse alimentare necalitative și nereguli în comercializarea petrolului - încheie clasamentul în care au fost încălcate drepturile consumatorilor.”

Sergiu DĂRĂNUȚĂ, ȘEFUL INSPECTORATULUI PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORULUI:  „Aici se invocă, în mare parte dreptul consumatorului la stațiile PECO. Ceea ce ar însemna înșelarea la volumul sau înșelarea la calitatea produsului. Totuși, cele mai multe petiții sunt pe servicii prestate necalitativ, cum ar fi serviciile auto, serviciile turistice, serviciile financiare. Aici vorbim de contracte care conțin clauze abuzive.”

Nu trec de lupa inspectorilor nici electrocasnicele, categorie unde se fac cele mai multe controale.

Sergiu DĂRĂNUȚĂ, ȘEFUL INSPECTORATULUI PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORULUI:  „Agenții economici sunt obligați să facă, în momentul în care cineva a procurat un produs nealimentar, cum ar fi un laptop, un telefon, iar consumatorul are întrebări la el, atunci acest produs se duce la o expertiză independentă, achitată de agentul economic.”

De cealaltă parte, experții din domeniu spun că oamenii nu sunt protejați la acest capitol, întrucât nu sunt suficient de informați. Și pentru că nu își cunosc drepturile sau din cauza birocrației, mulți renunță să facă reclamații.

Vitalie RAPCEA, DIRECTOR DE PROGRAM, EXPERT-GRUP:  „Această vulnerabilitate, dar și neîncredere a consumatorului în autorități se vede și în numărul redus de petiții. Spre exemplu, produsele alimentare ar putea să fie domeniul cu multe încălcări, legate de etichetare, ambalare, greutatea produsului, dar sunt puține petiții, din cauza valorii mici a produsului, iar consumatorul apreciază efortul mult mai mare de a scrie o petiție și abandonează.”

Specialiștii de la protecția consumatorului îndeamnă oamenii să sune la linia verde, la numărul afișat pe ecran, pentru a reclama neregulile privind produsele sau serviciile de care au fost nemulțumiți.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.