Aproape 400 de cereri de renovare a curților de bloc din capitală au fost depuse la programul guvernamental lansat de Ministerul Infrastructurii. Numărul mare de solicitări vorbește de situația dezastruoasă din oraș, spune ministrul Vladimir Bolea. Într-o reacție ironică, primarul a declarat că este gata să ofere suport autorităților centrale pentru a renova curțile, însă faptul că reparația vine în an electoral trezește semne de întrebare.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: ”Faptul că vine într-un an electoral este o altă istorie care dă de bănuit, dar, în fine, orice intenție bună ar fi fost foarte bine să fie dusă până la capăt. Noi suntem deschiși, suntem gata să punem umărul și dacă este nevoie să îi ajutăm ca împreună să reabilităm infrastructura.”

Primarul capitalei spune că nu îi este clar cum anume va fi implementat acest proiect de renovare a curților de bloc.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: ”Se înterpretează că vor fi transferați banii asociațiilor, că vor fi transferați banii primăriei sau la ADR. Important să nu fie Leova-Bumbăta pentru că cel mai probabil cineva vrea să facă niște bani pe toată istoria asta pentru că nu prea înțeleg cum vor fi făcute aceste achiziții, când vor fi făcute aceste achiziții, cu cine dintre arhitecți urmează să coordoneze, care sunt acțiunile cu administrațiile locale?”

De partea cealaltă, ministrul Instrastructurii, Vladimir Bolea, spune că primăria capitalei nu va fi implicată în acest proiect.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: ”De acești bani vor beneficia oamenii din municipiul Chișinău. Proiectele vor fi implemnetate de către Agenția Dezvoltare Regională Chișinău. Cele peste 400 de proiecte care vor fi până la final vorbesc despre starea dezastruoasă a lucrurilor dezastruoase din municipiul Chișinău.”

Bolea spune că proiectul a fost inițiat la cererea locuitorilor, care au semnalat această problemă, și a îndemnat primarul să aibă grijă de oraș.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: ”Domnul primar să se ocupe de proiectele din curți pentru că ele sunt multiple. Oamenii au nevoie de curți bine amenajate, mobilier stradal. Ciocana se îneacă când plouă.”

Până pe data de 9 mai locuitorii capitalei, care vor să își repare curțile de bloc, au putut depune cereri pe platforma online curteaeuropeana.md, termenul inițial fiind prelungit cu circa două săptămâni.    

Ministerul Infrastructurii a înregistrat peste 400 de cereri. La începutul lunii aprilie, Guvernul anunța că va alocă 100 de milioane de lei pentru Programul Curți europene, cu un plafon de până la 5 milioane de lei pentru fiecare curte reparată. Banii sunt oferiți de Uniunea Europeană, în cadrul programului Bugetul Plus. Vor fi modernizate căile de acces, instalat mobilier urban și asigurat iluminat.