Cetatenii care au cumparat bilete de la Air Moldova si nu si-au primit inca banii inapoi, vor fi despagubiti in primul rand. Legea care stabileste ca pasagerii au prioritate in procesul de intoarcere a datoriilor in cazul falimentarii companiei, a fost votata aseara in lectura finala. In prezent, sunt peste 28 de mii de cetateni care nu si-au primit banii inapoi pentru procurarea biletelor, iar datoria totala a companiei in acest sens ar fi de aproximativ 9 milioane de euro.
„In cazul intrarii in insolvabilitate a unei companii din domeniul aerian, datoriile sale catre pasageri care au cumparat bilete sa fie platite printre primele in ordinea prioritatilor si nu printre ultimele, asa acum este in lege.”
Legea a fost modificata pentru ca in cazul in care Air Moldova va intra in proces de insolventa, cei peste 28 de mii de pasageri care au cumparat bilete sa-si poata primi banii inapoi. Desi nu este clar daca fostul operator aerian are acesti bani.
Anterior ministrul Andrei Spinu a declarat la emisiunea In Profunzime ca ar exista bani blocati in conturi fara sa precizeze sumele.
Potrivit autorilor proiectului, ar fi vorba de aproximativ 3 milioane de euro, ceea ce ar insemna putin peste 30 la suta din suma totala a datoriilor de 9 mln de euro, pe care le are aceasta companie doar catre pasageri. Ceea ce tine activele Air Moldova din care la fel pot fi obtinuti bani, autoritatile sustin ca nu au acces la date in acest sens, avand in vedere ca este o companie privata.
Potrivit surselor PRO TV, activele companiei ar depasi 500 de milioane de lei, cel putin asta indica reprezentantii acesteia in planul de restructurare prezentat instantei de judecata, in poseia caruia am reusit sa intram. Si analistii economici sustin ca ultimele date publice despre companie sunt de acum cativa ani, dar nu sunt un secret pierderile din ultimii ani pe care le-a avut.
Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: „Cel mai probabi compania are datorii enorme fata de diverse institutii, cel mai probail ca exsta si o sumedenie de sechestre puse. Presupun ca foarte ulti pretind ca sa-si primeasca inapoi banii, vor dori sa recupereze, dar legea votata acum, cumva ajuta clientii. ”
Acum un an, Air Moldova a anulat o serie de zboruri dinspre si spre Chisinau, invocand probleme financiare. Ulterior, Autoritatea Aeronautica Civila i-a suspendat Certificatul de Operator Aerian si a obligat compania sa intoarca intregul cost al biletelor tuturor pasagerilor afectati de anularea zborurilor programate. Pana acum insa acest lucru nu s-a intamplat.
Air Moldova a anuntat ca a depus o cerere in instanta prin care solicita sa i se permita sa inceapa procedura de restructurare care ar evita falimentarea institutiei. Compania, fosta intreprindere de stat, a fost privatizata in toamna anului 2018, iar jurnalistii de investigatii au scris despre legaturile ascunse dintre Ilan Sor si Air Moldova. Compania neaga afilierea.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.