Chișinăul este a patra capitală europeană cu cea mai mare creștere a populației, de circa 18%, în ultimii 10 ani. Asta spune expertul Veaceslav Ioniță, care a analizat datele preliminare ale recensământului publicate de Biroul Național de Statistică. Potrivit analistului, Chișinăul a întrecut ca număr de populație Vilnius și Riga, iar anul acesta va depăși Atena, Copenhaga și Helsinki. Se întâmplă din cauza migrației populației din zonele rurale, având în vedere că fiecare a treia persoană care decide să plece din sat, vine anume în capitală. Experții spun că autoritățile trebuie să se gândească cum să dezvolte atât orașul, cât și alte regiuni din țară, astfel încât oamenii să nu mai vrea să plece.
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: “Potrivit datelor preliminare ale recensământului de anul trecut, ponderea populației urbane a crescut în ultimii 10 ani, cei mai muți oameni orientându-se spre capitală. Datele arată că aproape fiecare a 3-a persoană cu reședință obișnuită din țară locuiește în municipiul Chișinău, în prezent cu o populație de peste 700 de mii.”

Expertul Veaceslav Ioniță, care a analizat datele, spune că fenomenul migrației interne a luat amploare în ultimii 10 ani, populația din Chișinău crescând cu 18 la sută.
Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT IDIS VIITORUL: „Populația Chișinăului a crescut cu 100 de mii de oameni. Ca să înțelegem despre ce vorbim noi acum, Chișinăul este a 4-a capitală din Europa cu cea mai mare creștere a numărului de populație în ultimii 10 ani. Imaginați-vă că din 3 oameni care au plecat din sat, 2 au plecat peste hotare și unul în Chișinău. De fapt, Chișinăul absoarbe 1/3 din migrație. ”
Primele 3 orașe din top care s-au remarcat prin acest fenomen, sunt Tirana din Albania, Potgorița din Muntenegru și Luxemburgul, mai mici ca și suprafață decât Chișinăul.
Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT IDIS VIITORUL: „Noi am depășit Riga și Vilniusul, ca număr, orașul pe oraș, nu pe metropolă, și anul acesta depășim Atena ca număr, deci în orașul Chișinău vor locui mai mulți oameni ca-n Atena, depășim Helsinki, depășim Copenhaga, orașul Copenhaga, că zona lor metropolitană e foarte mare, intră multe orașe, vorbim despre orașul - capitala țării. Și în următorii vreo 3-4 ani mai batem încă vreo trei capitale.”
Tatiana COJOCARI, SOCIOLOG WATCHDOG.MD: „Dacă o luăm așa în 20 sau 30 de ani o să avem toată populația în municipiul Chișinău și restul țării o să rămână depopulată. O să avem acel fenomen care deja persistă al satelor fantomă.”
Migrația internă este generată de mai mulți factori și are aspecte pozitive, dar și negative, spun analiștii.
Tatiana COJOCARI, SOCIOLOG WATCHDOG.MD: „În primul rând observăm o discrepanță de dezvoltare a RM. E clar că mediul rural rămâne în urmă. Nu se pune accent pe dezvoltarea comunităților rurale și oamenii tind către urban unde au mai multe oportunități, unde au locuri de muncă, unde au salarii decente.”
Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT IDIS VIITORUL: „Vă dau un indicator, la Produsul Intern Brut Chișinăul este comparabil cu țările normale europene, PIB este de aproape 5 ori mai mare decât în restul țării, pe cap de locuitor. Diferența dintre Chișinău și restul țării e cam ca diferența dintre Moldova și restul țărilor europene.”
Așadar, oamenii vin în căutarea unei vieți mai bune. Experții spun că este o problemă că nu există alte centre urbane care să atragă populația.
Tatiana COJOCARI, SOCIOLOG WATCHDOG.MD: „Aici este un semnal de alarmă pentru decidenții noștri politici, și pentru investitorii și partenerii noștri externi. Ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea regiunilor, nu doar centru, nu doar municipiul Chișinău.”
În același timp, analiștii atrag atenția că Chișinăul nu este pregătit pentru valul de populație care vine continuu să se stabilească aici cu traiul. Sistemul educațional este cea mai mare provocare.
Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT IDIS VIITORUL: „La noi în Chișinău avem școli unde un copil are 4 m2 de spațiu școlar, iar în sate recordul care l-am văzut, la un copil 140 m2 de spațiu școlar. Asta-s două apartamente. //15:04// Deci, noi avem o discrepanță enormă, Chișinăul într-adevăr se sufocă.”
De asemenea, avem probleme la capitolul infrastructură rutieră și nici locuințe nu sunt suficiente.
Tatiana COJOCARI, SOCIOLOG WATCHDOG.MD:„ Marea problemă este traficul și ambuteiajele și am văzut că devin din ce în ce mai insuportabile. Clar că infrastructura municipiului Chișinău nu este adaptată la un flux atât de mare de oameni.”
Pe termen lung, autoritățile ar trebui să dezvolte conceptul de zonă metropolitană, spune Veaceslav Ioniță.
Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT IDIS VIITORUL: „ Ce înseamnă zonă metropolitană? Municipiul Chișinău, plus 4 orașe în jurul Chișinăului cu populația din raion. Strășeni, Ialoveni, Anenii Noi și Criuleni – ele sunt natural zona metropolă a municipiului Chișinău și noi deja avem un milion de locuitori.”
Asta ar însemna aproape jumătate din populația țării, conform recensământului. Zona metropolitană ar permite crearea unui sistem unic integrat din toate punctele de vedere la capitolul economic, infrastructură, servicii și transport public.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.