În prezent, în capitală nu există o stație unde să fie sortate deșeurile, iar regia autosalubritate apelează la serviciile unei companii private. Totuși, primăria, cu ajutorul investițiilor UE, urmează să construiască o stație de transfer municipală, dotată cu o linie de sortare. Lucrările au început, iar, potrivit autorităților, aceasta va fi funcțională la mijlocul anului viitor.
Așa arată o stație de transfer, dotată cu o linie de sortare a deșeurilor în orașul Belikesir din nordul-vestul Turciei. Compania care a construit acolo, dar și în multe alte orașe va fi responsabilă și de lucrările care urmează să aibă loc la Chișinău.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „Stația de transfer dotată cu o linie de sortare a deșeurilor va fi construită pe acest teren cu o suprafață de peste 3 hectare. În curând vor începe lucrările de pregătire a lotului și vor fi defrișați arborii și arbuștii, în zona fiind amenajat deja șantierul.”
Noua stație de transfer va fi una modernă și va asigura condiții mai bune de muncă celor 40 de angajați ai actualei stații de transbordare.
Igor GÎRLEA, DIRECTORUL INTERIMAR AL Î.M. REGIA AUTOSALUBRITATE: „Va fi cu mult mai prietenoasă din perspectiva mediului de aceea că vor fi hăli închise, vom avea propriu zis proceduri de monitorizare a apei subterane, proceduri de monitorizare a aerului pe perimetru, va fi corespunzător monitorzată, va fi și un sistem digitalizat care va permite să monitorizăm în orice moment câte deșeuri se aduc.”
Actuala stație a Regiei Autosalubritate, construită la mijlocul secolului trecut, arată jalnic, iar angajații abia așteaptă să fie deschis noul spațiu.
Ion ORGHIAN, ȘEFUL SECȚIEI DE TRANSBORDARE AL Î.M. REGIA AUTOSALUBRITATE: „Mașinile din oraș toate aduc deșeurile aici, o mică parte din deșeuri sunt selectate, după cum vedeți, selectăm plastic, sticlă, băieții selectează în condiții antice. Stația este foarte veche, condițiile sunt așa cum le vedeți.”
Noua stație de transfer va fi construită în 18 luni și va mai avea o clădire administrativă, un atelier pentru mentenanța autospecialelor și zone pentru alimentarea și parcarea vehiculelor.
Igor GÎRLEA, DIRECTORUL INTERIMAR AL Î.M. REGIA AUTOSALUBRITATE: „Anual va fi capacitatea de peste 400 de mii de tone de deșeuri care vor fi aduse pentru transbordare, ceea ce ține de capacitatea de sortare la etapa actuală va fi instalată din start o linie de sortare pentru 4 mii de tone pe an. Avem spațiu preconizat pentru linii adiționale, care să ne permită să reciclăm deșeurile sortate la sursă.”
În preajma stației, ar urma să fie construit și un centru de reciclare, dar deocamdată nu se cunosc termenii. În prezent, Regia Autosalubritate contractează o companie privată pentru a sorta gunoiul. Iar deșeurile care nu pot fi reciclate, sunt duse la depozitul din Țînțăreni. Toate aceste investiții fac parte din proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, care este finanțat de Primăria Chișinău, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, cu un buget total de circa 26 de milioane EURO.