Cinci universitati din Republica Moldova au fost acreditate la nivel european, fapt ce va permite recunoasterea si compatibilizarea diplomelor eliberate de acestea in tarile Uniunii Europene. Acreditarea a fost facuta de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, fiind precedata de autoevaluarea si  evaluarea calitatii institutiilor. 

Responsabilii de la ministerul Educatiei si Cercetarii sustin ca acreditarea a fost acordata pe un termen de cinci ani pentru Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Balti, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice. 

Pregatirea pentru acest proces a durat mai bine de doi ani si a fost parte a proiectului ERASMUS+, QFORTE, cofinantat de Comisia Europeana. 

Pentru a obtine acreditarea, institutiile de invatamant superior din tara noastra au elaborat si aprobat strategii institutionale de asigurare a calitatii si-au consolidat departamentele de calitate. In acelasi timp, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, a organizat formari pentru cadrele didactice din departamentele de asigurare a calitatii institutionale, pentru a le acorda suport in elaborarea rapoartelor de autoevaluare.  

„Acreditarea internationala a universitatilor noastre este inca un pas inainte spre internationalizarea programelor noastre de studii si atragerea unui numar mai mare de studenti straini. Universitatile trebuie sa fie mai atractive pe plan international, au mai multe resurse pentru a investi in conditii mai bune si a oferi o calitate mai buna a studiilor”, sustine ministrul Educatiei si Cercetarii, Dan Perciun.

In procesul evaluarii, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior a analizat activitatea conducerii universitatilor, cadrelor didactice, stiintifico-didactice si de cercetare. Totodata, a fost evaluata calitatea predarii, obiectivele si strategiile de dezvoltare ale universitatilor. 

„Printre recomandarile inaintate de expertii internationali se numara asigurarea vizibilitatii institutiilor la nivel international, inclusiv prin cresterea numarului de studenti si personal care se afla in mobilitate academica, dar si consolidarea politicii lingvistice a institutiei prin oferirea de cursuri de limbi straine la toate facultatile”, se mentioneaza intr-un comunicat emis de minister. 

In anul 2019, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” a obtinut acreditare internationala din partea Agentiei Independente pentru Acreditare si Rating din Astana, Kazahstan (IAAR).

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.