Circa 10 mii de persoane care au accesat credite prin programul Prima Casă și Prima Casă plus vor fi nevoite, din această lună, să scoată mai mulți bani din buzunar. Asta pentru că, începând cu întâi iulie, rata dobânzii a crescut cu peste două puncte procentuale. Vor fi afectați și o bună parte din cei care au accesat credite ipotecare în afara programului. Experții însă prognozează că situația se va schimba, odată ce inflația va scădea.

Stas MADAN, ECONOMIST SUPERIOR LA EXPERT-GRUP: „Factorul principal declanșator este ceea ce se întâmplă cu inflația în economie. În momentul în care rata inflației este mai mare, BNM, care are principal mandat stabilitatea prețurilor, intervine și principalul instrument de intervenție al băncii este rata de bază. Când inflația este în creștere, BNM crește rata de bază. Ca și consecință, are loc un proces de scumpire a banilor în economie. Băncile trebuie să atragă de la populație și de la firme banii cu rate a dobânzii la depozite mai înalte. Cam așa se ajunge la această rată de referință la Prima Casă, care,/// nu este altceva decât rata medie ponderată a dobânzii la depozitele noi atrase.”

În acest mod, după actualizările făcute de Banca Națională a Moldovei, băncile comerciale au anunțat beneficiarii Prima Casă despre faptul că, de la întâi iulie, rata dobânzii va crește de la 3,7 la 5,8%.

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: „Dacă vorbim despre programul Prima Casă, dobânda nu se schimbă instantaneu, ea este fixată pentru șase luni, iar modificarea se face de două ori pe an, adică la întâi ianuarie și la întâi iulie. În funcție de media dobânzilor la depozitele în lei atrase de băncile comerciale, la termeni de 6-12 luni. În cazul nostru, lunile mai și noiembrie. Asta și explică de ce această creștere vine cu întârziere și ea reflectă condițiile de piață din luna mai a anului 2025.”

Nu doar beneficiarii programului vor avea de scos mai mulți bani din buzunar.

Stas MADAN, ECONOMIST SUPERIOR LA EXPERT-GRUP: „La fel, după aprobarea programului Prima casă în 2018, băncile comerciale periodic au început să adopte aceeași abordare inclusiv în sensul produselor clasice, adică la cele mai multe din bănci, la momentul actual, din condițiile de piață actuale, băncile la fel actualizează ratele dobânzii la beneficiarii lor la creditele clasice, bazându-se pe același indicator de referință.”

Acest indicator nu se răsfrânge și asupra creditelor de consum. Astfel, acestea nu suferă acum vreo schimbare.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „Rata de bază la noi s-a schimbat pe 5 februarie, 6,5%. Față de 3,6, cât a fost în decembrie. De atunci se menține stabil. Ce s-a întâmplat la noi cu creditele? Creditele pentru imobile în 2024 ele au scăzut constant, noi am avut maxima de 13,2% în ianuarie 2023, iar după asta a scăzut până la 6,9%, și acum 7,1%.
- La creditele de consum ele din contra, stau pe loc. Nu cresc deloc. Au coborât până la 10% și jumătate și aici și stau. Mai mult ca atât, în luna mai avem o ușoară scădere.”

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: „De ce de fapt BNM a ridicat rata de bază? Pentru că este inflația. Ridicând rata de bază cumva controlezi inflația, creditele de consum devin mai scumpe și celelate credite devin mai scumpe, respectiv populația se abține de la creditare, de aceea și economisește banii și cumva temperezi inflația. Asta face parte din instrumentele de politică monetară a BNM.”

Experții spun că se așteaptă că ritmul de creștere a prețurilor va încetini, iar odată cu asta și rata dobânzii la creditele ipotecare ar putea să scadă ușor. Beneficiarii însă vor simți aceste modificări abia peste jumătate de an.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „Noi am avut credite ipotecare în perioada de criză, am avut câte 500 de credite trimestrial, ne-am ridicat maxima istorică pe trimestrul 4 a anului trecut 2400 și acum pe trimestrul 2 ne ducem în 2 mii. E o scădere dar oricum e maxima din toate timpurile.”

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, până acum sunt circa 10 mii de beneficiari ai programului Prima Casă.