Circa 20 de institutii medicale din Chisinau sunt inaccesibile pentru persoanele cu probleme locomotorii. In locurile unde rampa de acces exista aceasta este de cele mai multe ori impracticabila atat pentru scaunele cu rotile cat si pentru carucioare. Asociatia “Motivatia”, a luat la puricat toate centrele medicale din capitala care are ca scop atentionarea autoritatilor la astfel de probleme.
Victoria BOTAN, SPECIALIST IN COMUNICARE LA ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “Noi am vazut acum doamna care a coborat, dar efortul a fost, cred ca, foarte mare din partea persoanei care o asista.”
Aceste doua sine din metal sunt instalate la intrarea unui centru medical din capitala, desi mai sus este construita o rampa de acces conform standardelor.
La acelasi centru a fost instalata o platforma pentru persoane cu dizabilitati, dar care este folosita rar. Am solicitat administratiei sa ne ajute sa o testam, insa pana a fost conectata, a durat zeci de minute.
Potrivit unei analize ai Asociatiei “Motivatia”, in capitala sunt cel putin 20 de institutii medicale care sunt inaccesibile pentru persoanele cu cerinte speciale. Acum cativa ani si accesul in acest centru din sectorul Ciocana era imposibil, insa cu suportul organizatiei a fost creata o rampa de acces.
Victoria BOTAN, SPECIALIST IN COMUNICARE LA ASOCIATIA “MOTIVATIE”: ”Cum vedem unghiul este destul de bun nu trebuie sa depui efort ca sa urci de sine statator, sunt bare de suport si un exemplu destul de bun.”
Totusi, pana a ajunge la centre cat de cat adaptate, drumul e prea lung si are si obstacole.
Victoria BOTAN, SPECIALIST IN COMUNICARE LA ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “Accesul pana la cladire este foarte important, de exemplu aici vedem o rampa, dar persoana care este utilizatoare de scaun rulant nu ar putea de sine statator sa o urce, pentru ca lipsesc barele de suport din ambele parti si panta acestei rampe este prea mare.”
O institutie accesibila pentru persoanele cu nevoi speciale include mai multe aspecte, prezenta unui lift, a unui ghiseu, usi accesibile, un veceu si o parcare speciala. In acest sens a fost creata o harta a accesibilitatii.
Victoria BOTAN, SPECIALIST IN COMUNICARE LA ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “Daca vedeti un cerculet verde institutia este accesibila, cu galbem sunt parcate cele partial accesibile si cu rosu neaccesibile.”
Potrivit acestei harti, doar 7 institutii medicale din capitala sunt in totalitate accesibile pentru persoanele cu probleme locomotorii.