Circa 23 de mii de moldoveni au solicitat perfectarea cărții de identitate în opt zile după ce țara noastră a început eliberarea acestora. În cadrul unui eveniment de lansare a noului document, președintele Maia Sandu a fost prima care a primit cartea de identate.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Salut această inițiativă importantă care aliniază Republica Moldova la standardele europene și facilitează viața cetățenilor. Ne dorim ca prin aceste proiecte să facem viața cetățeanului mai simplă și să creștem standardele de viață. Sperăm ca, în curând, odată cu avansarea parcursului nostru european, pe acest card să apară și drapelul Uniunii Europene.”
Potrivit ASP, noua carte de identitate, care poate fi solicitată începând cu vârsta de 14 ani, nu este obligatorie. Totuși, aceasta va înlocui, treptat, buletinele actuale, iar primele un milion de acte sunt gratuite, dacă sunt perfectate în 20 de zile.
Mircea EȘANU, DIRECTORUL AGENȚIEI SERVICII PUBLICE: „Rândul se temperează, dar este cel puțin dublu sau chiar triplu din ritmurile ordinare.”
Documentul nu mai include viza de reședință, astfel, moldovenii nu vor mai trebui să-și schimbe actele cu fiecare adresă nouă. La solicitarea, actul va include semnătură electronică și va permite accesul rapid la sute de servicii digitale.
Nicoleta COLOMEȚ, DIRECTOARE AGENȚIA DE GUVERNARE ELECTRONICĂ: „Semnătura electronică oferă acces la întreaga gamă de servicii și platforme digitale ale Republicii Moldova. La moment avem peste 300 de servicii publice deja digitalizate și ele pot fi accesate prin intermediului modulului servicii publice.”
Potrivit ASP, în prima lună de la lansarea proiectului, cărțile de identitate nu vor putea fi solicitate în regim de urgență.
Buletinele de identitate aflate în prezent în circulație rămân valabile până la expirare, iar schimbarea acestora nu este obligatorie imediat. Cu ajutorul noii cărți de identitate, moldovenii vor putea călători în UE, însă doar după aderarea țării la comunitatea europeană.